Åbo Underrättelser

TPS hoppas få lottovinst­en Mikko Koivu till truppen

» TPS spelar i dag sin första hemmamatch. Truppen är klar, men en förstärkni­ng som Koivu får ännu plats. Coronafall i TPS fotbollsla­g

- Johan Backas 050-5621258/johan.backas@aumedia.fi

ISHOCKEY. Det har varit mycket skriverier om TPS inför den här hockeysäso­ngen. Truppen har förnyats grundligt, 15 spelare försvann efter förra säsongen och de har ersatts med bland annat tio utländska spelare på korta kontrakt.

Likaså har tränaren, hockeylege­ndaren Raimo Helminen, bara kontrakt över den här säsongen.

Det är alltså inget långsiktig­t bygge som TPS försökt sig på.

De stora förändring­arna gör också att det är svårt att veta vad som är att vänta av Åboklubben i år.

– Det är så klart en utmaning, vi måste satsa mycket tid på att bygga upp samhörighe­ten och lära oss vår gemensamma spelstil, säger Helminen till Yle Urheilu.

SPELARBUDG­ETEN har sjunkit med nästan 400 000 euro till drygt två miljoner euro.

Helminen påpekar att så gott som alla spelare är unga och inte så kalllade färdiga spelare.

Att vinna med ett sånt gäng är inte lätt, men ändå ett måste.

– Nog måste man alltid nå framgång i någon form om man vill fortsätta vara tränare, säger Helminen som nu för andra gången kliver in i båset som huvudträna­re för ett ligalag. Första gången fick han sparken av moderklubb­en Ilves.

DE SENASTE veckorna har mycket av diskussion­en kring TPS handlat om Mikko Koivu. Stjärncent­ern och Minnesota Wild gick skilda vägar efter 15 år tillsamman­s.

Nu spekuleras det om Koivu kommer överens med någon annan NHL-klubb när marknaden för spelarna utan kontrakt öppnar den 9 oktober, eller om världsmäst­aren från 2011 rentav återvänder till sin fostrarklu­bb TPS?

37-årige Koivu är delägare i Åboklubben sedan över tio år tillbaka, och om NHL-dörren inte öppnar sig känns TPS som det logiska valet.

Tanken var att Koivu skulle träna med TPS medan han överväger al

FOTBOLL. I TPS Veikkausli­igalaga har ett coronafall konstatera­ts. Hela laget ska nu sitta i karantän i två veckor.

I går skulle TPS ha mött SJK på plan i Åbo, men på grund av smittfalle­t har matchen avbokats och kommer att spelas vid ett senare skede.

ternativen, men coronabegr­änsningar har satt stopp för det åtminstone tillsvidar­e.

TPS sportchef Rauli Urama sade nyligen till Ilta-Sanomat att klubben tar emot Koivu med öppna armar.

– Han passar in i vilket projekt eller vilken förening som helst. Han kunde visa våra många unga spelare vad som krävs på den absoluta toppnivån. Om han kommer till oss är det en lottovinst, säger Urama till Ilta-Sanomat.

● TPS spelade i går kväll efter att ÅU gått i tryck mot Ässät. Den första hemmamatch­en äger rum i dag kl. 17 mot Lukko.

 ?? ÅU-FOTO ?? MÖJLIG LOTTOVINST. Om och var Mikko Koivu fortsätter sin karriär är ännu oklart, men till
TPS är han åtminstone välkommen.
ÅU-FOTO MÖJLIG LOTTOVINST. Om och var Mikko Koivu fortsätter sin karriär är ännu oklart, men till TPS är han åtminstone välkommen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland