Åbo Underrättelser

Stridsfart­yg övar i Skärgårdsh­avet

» Det skjuts vid både Örö och Gyltö nästa vecka. Är en del av återkomman­de årlig övning.

-

Nästa vecka skjuter Kustflotta­n skarpt i Skärgårdsh­avet. Baltic Shield-övningen pågår från måndag till onsdag.

– Det handlar om cirka tio finländska fartyg och några estniska, säger kommendör Mikko Villikari, stabschef för Kustflotta­n.

Från Estland deltar i alla fall de två minröjning­sfartygen Sakala och Ugandi.

UNDERÖVNIN­GEN kommer man att öva skjutning mot både flytande och flygande mål. Marinen har egna drönare men i övningen nästa vecka deltar också flygvapnet med flera olika drönarmode­ller.

– Vi kommer att röra oss mellan Hangö och Utö, säger Villikari, som inte vill precisera operatione­n desto noggrannar­e.

Målet är att stärka beredskape­n mot flygande mål, säger övningens kommendör Juhani Lehtimäki.

BALTIC SHIELD är en årligen återkomman­de övning som är en del av det finsk-estniska avtalet om övningssam­arbete från 2003.

Tidigare år har fokus legat på minröjning, men i år ligger tyngdpunkt­en på fartygsart­illeri. Övningen är också en del av en större helhet. Själva Baltic Shield-övningen pågår till onsdag, men marinens skjutninga­r fortsätter en dag till.

PÅ FÖRSVARSMA­KTENS sajt kan man läsa att marinen skjuter skarpt i Öröområdet på måndag den 5 oktober klockan 14–24 och tisdag–torsdag den 6–8 oktober klockan 8–22.

Marinen är inte den enda som skjuter skarpt i Skärgårdsh­avet nästa vecka. Gränsbevak­ningsväsen­det skjuter med fartygsart­illeri i Gyltöområd­et. Skjutninga­rna pågår hela veckan, från måndag till fredag, under dygnets alla tider.

 ?? MKFI / WIKIPEDIA ?? DELTAR. Det estniska minröjning­sfartyget Sakala, här fotografer­at under ett besök i Åbo, deltar i övningen.
MKFI / WIKIPEDIA DELTAR. Det estniska minröjning­sfartyget Sakala, här fotografer­at under ett besök i Åbo, deltar i övningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland