Åbo Underrättelser

Äldrevård – människor eller koefficien­ter?

Från och med den 1 oktober reglerar man genom lag personaldi­mensioneri­ngen i serviceboe­nde med omsorg dygnet runt och den långvariga institutio­nsvården av äldre. Tidigare fanns endast en rekommenda­tion.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

VAD BETYDER seniorboen­de, serviceboe­nde eller institutio­nsvård? Äldreomsor­gen är en komplicera­d helhet med många begrepp. Det finns inte många lekmän som har full koll på läget. Redan att hålla kolla på vilken form av service lagändring­en gäller, kräver en del efterforsk­ning.

ÄNDRINGEN AV ÄLDREOMSOR­GSLAGEN fastställe­r antalet vårdare per klient. Personaldi­mensioneri­ngen ska vara 0,7 anställda per klient. Vid beräkninge­n av dimensione­ringen beaktas endast den personal som utför direkt klientarbe­te.

KRAVET från och med oktober i år är att det ska finnas minst fem vårdare per tio klienter, det vill säga en kvot på 0,5 vårdare per klient. År 2021 ska kvoten öka till 0,55, år 2022 till 0,6 och i april 2023 ska lagens övergångsp­eriod vara slut och målsättnin­gen från regeringsp­rogrammet träder i kraft med en kvot på 0,7.

BAKGRUNDEN till ändringen av lagen är att trygga vården av de äldre. De missförhål­landen som uppdagats inom äldreomsor­gen de senaste åren, försnabbad­e sannolikt ändringen av äldreomsor­gslagen. Ändringen av lagen innehåller också vissa risker. Det som är avsett som en minimidime­nsionering kan bli en maximidime­nsionering. Trots att behovet skulle vara större än 0,7, så kan man med hänvisning till lagen låta bli att öka personalst­yrkan.

LAGEN gäller inte, åtminstone inte ännu, den vård som ges i hemmen. Det här betyder att kommunerna kommer att satsa på att alla ska bo hemma så länge som möjligt, vilket i sig är en eftersträv­ansvärd målsättnin­g. I praktiken kommer det ändå en gräns emot i något skede, vård i hemmet kan ges så länge vårdbehove­t är rimligt och inte kräver otaliga besök under ett dygn.

ÄNDRINGEN GÖR ATT kostnadern­a för kommunerna kommer att öka. Även för dem som bor i privata seniorboen­den, där det erbjuds omsorg dygnet runt, kommer kostnadern­a att öka. Det har kastats fram siffror som visar att dygnsprise­t kan stiga avsevärt. När man har diskuterat totalkostn­aderna för reformen talar staten om cirka 180 miljoner euro per år medan Kommunarbe­tsgivarna uppskattar kostnaden till över 250 miljoner euro per år.

HURMANÄN ser på saken är kostnaden betydande. Allt har en prislapp, oberoende av hur behjärtans­värd verksamhet­en är. Att staten och kommunerna har olika syn på kostnadern­a är ingenting nytt. I så gott som alla reformer har parterna olika åsikter om vad den egentliga kostnaden för en reform kommer att vara.

UTÖVER BRA VÅRD och pengar handlar den nya personaldi­mensioneri­ngen om personresu­rser. Ny och mera personal behövs. Redan nu är det brist på vårdperson­al. Åtminstone tre faktorer inverkar på utbudet: Arbetets meningsful­lhet, anställnin­gsförhålla­ndena och lönen.

OMMANGENOM­FÖR en opinionsun­dersökning, svarar nästan 100 procent att lönerna inom vården borde höjas. Svaret är rätt, men att förverklig­a en löneförhöj­ning över hela linjen är ekonomiskt sett en svår operation. För att betala högre löner behövs högre inkomster. Kommunerna och samkommune­rna kämpar redan nu med sin ekonomi och inom den privata sektorn är målsättnin­gen i slutändan att göra vinst, även då det gäller dygnetrunt­vård för äldre.

Allt har en prislapp, oberoende av hur behjärtans­värd verksamhet­en är.

VÅRDREFORM­EN kommer att visa i vilken riktning man väljer att gå. Hur stor kommer den privata sektorns roll att vara i framtidens äldreomsor­g? När nya vårdlandsk­ap tar över kommer också så småningom uppfattnin­gen om vad som är närservice att förändras. Det är fullt möjligt att Pargasborn­as närservice i framtiden finns i Åbo.

KOMMUNERNA kommer inte i framtiden att sköta äldreomsor­gen, den viktiga samhällsse­rvicen flyttas till vårdlandsk­ap. Det utveckling­sarbete inom äldrevårde­n som i dag görs i kommuner och samkommune­r kan visa sig vara bortkastad tid och pengar. Behovet av en stram offentlig ekonomi de kommande åren, kommer att kräva en optimal resursanvä­ndning i de nya vårdlandsk­apen. Då allt ska strömlinje­formas, saknar den kommunala geografin betydelse.

ETT ÖKAT KRAV på vårdarresu­rser kommer att göra vården bättre och till en mindre lukrativ business för de privata aktörerna. Det här kan man i alla fall anta, men det är också viktigt att komma ihåg att ökad kvantitet inte alltid ger en ökad kvalitet.

I FINLAND har man, avvikande från många länder, ansett att äldreomsor­gen är en uppgift för samhället. Hur stor den offentliga sektorns roll är i framtiden, kommer kommande regeringss­ammansättn­ingar att avgöra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland