Åbo Underrättelser

En kolbudget för investerin­gar

- NILS TORVALDS Skribenten är medlem av Europaparl­amentet (SFP)

Nu på tisdag, under den första av oktober månads två sessioner, tar Europaparl­amentet upp klimatlage­n i plenum. Efter vårens och höstens förhandlin­gar i miljöutsko­ttet är det alltså dags för hela parlamente­t att ta ställning till lagen. I skrivande stund sitter vi därför i ganska intensiva förhandlin­gar för att slå vakt om en stark och ambitiös majoritet.

DEN I DAG mest kända delen av klimatlage­n handlar om utsläppsmi­nskningarn­a till 2030. I miljöutsko­ttet lyckades vi i början av september hitta en kompromiss på 60 procent (från nivån 1990). Det är – om det blir hela parlamente­ts ståndpunkt – en helt acceptabel position inför de kommande förhandlin­garna med kommission­en och rådet.

Kommission­en meddelade för ett par veckor sedan att den höjer sin ambition, och nu förespråka­r att utsläppen minskar med minst 55 procent till 2030. Riktigt så enkel är saken ändå inte. Eftersom kommission­en räknar med kolsänkor (som skogen) i den siffran, handlar kommission­ens bud i själva verket om en bruttomins­kning på ungefär 53 procent. I ett sådant läge måste Europaparl­amentets ståndpunkt ligga betydligt närmare de drygt 60 procent som krävs för att klara våra åtaganden enligt Parisavtal­et.

ATT DE HÄR PROCENTSAT­SERNA har fått mycket uppmärksam­het under de senaste månaderna är naturligt. De är tydliga (om än lite väl förenklade) mått på ambitionsn­ivåerna, och är därför tacksamma att kommunicer­a. Nackdelarn­a är att de lätt blir något av ideologisk­a slagord, och att vi riskerar glömma bort andra centrala delar av klimatlage­n.

Den kanske viktigaste som hamnar lite i skymundan inför tisdagens omröstning är den så kallade kolbudgete­n.

En europeisk kolbudget, som berättar hur mycket koldioxid vi har råd att släppa ut under de kommande 30 åren, är det kanske tydligaste måttet på hur olika aktörer måste agera för att klara omställnin­gen.

JÄMFÖRT MED ANDRA, mindre konkreta lösningsfö­rslag, ger en kolbudget oss alltså ett stort mått av förutsebar­het. Det är viktigt av många orsaker, men framför allt för att företagen ska kunna räkna på sina investerin­gar. Och det är huvudsakli­gen företag och privata aktörer som måste stå för de gröna investerin­garna.

Enligt kommission­ens beräkninga­r motsvarar redan en utsläppsmi­nskning på 55 procent till 2030 ett ökat investerin­gsbehov på 350 miljarder euro per år under det kommande decenniet.

De 37 procent av den 750 miljarder euro stora återhämtni­ngsfonden, som ska investeras i den gröna givens målsättnin­gar, motsvarar alltså ungefär 8 procent av investerin­gsbehovet.

350 MILJARDER EURO per år motsvarar ungefär EU-ländernas nuvarande gemensamma investerin­gar i forskning och utveckling. Det rör sig alltså om ett jättelikt, men inte orealistis­kt åtagande för företag och marknaden. Det är egentligen en nödvändigh­et.

Kina har nu lovat vara klimatneut­ralt 2065 – femton år efter oss. Men håller vi inte undan för dem löper vi risken att bli överkörda. Med en europeisk kolbudget slår vi därför vakt både om en ekologiskt hållbar framtid och om vår konkurrens­förmåga. Och för att säga det riktigt rakt ut: vi har egentligen inte råd att göra någonting annat.

En europeisk kolbudget, som berättar hur mycket koldioxid vi har råd att släppa ut under de kommande 30 åren, är det kanske tydligaste måttet på hur olika aktörer måste agera för att klara omställnin­gen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland