Åbo Underrättelser

ÅA ser över system med firmakort

» Kreditkort­sräkningar­na skickas nu direkt till de anställda. Förändring­en väcker kritik bland professore­rna.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Åbo Akademi ser över systemet med så kallade firmakort. Ungefär 250 anställda vid ÅA har kreditkort som de kan använda för arbetsrela­terade ärenden och vars räkningar skickas direkt till ÅA.

Från och med oktober går firmakorte­ns räkningar till de anställda, och de anställda debiterar sedan ÅA.

Förändring­en har väckt starka reaktioner bland de anställda.

FÖRBARA ett par år sedan gick man vid ÅA in för att slopa ett system med blanketter för kostnadser­sättningar och uppmanade de anställda att skaffa det så kallade firmakorte­t. Tapani Harkila som är ekonomidir­ektör vid Åbo Akademi förklarar att frågan om kreditkort är del av en större helhet.

I den helheten ingår till exempel att universite­ten har en skyldighet att följa vissa regler beträffand­e upphandlin­gar.

– Jag förstår nog att det väcker en känslostor­m, säger Harkila. Men det här förfarande­t är det som anses vara den bästa praxisen på marknaden.

SJÄLVA KORTEN försvinner inte och de är inte i fortsättni­ngen heller kopplade till de anställdas privatekon­omi, men betalnings­förfarande­t förändras från och med den 1 oktober.

Det som oroar de anställda är att de summor som en enskild person kan bli tvungen att lägga ut på till exempel konferense­r, resor och hotellöver­nattningar är stora.

Enligt Kimmo Grönlund som är ordförande för Professorf­örbundets lokalavdel­ning vid Åbo Akademi kan det handla om tusentals euro som en anställd först kan bli tvungen att betala själv och sedan får tillbaka av arbetsgiva­ren.

Harkila intygar ändå att pengarna betalas ut snabbt och före kreditkort­sräkningen­s förfalloda­g.

DET SOM också oroar de anställda är att det nya systemet kommer att innebära ytterligar­e pappersarb­ete.

Vid Åbo Akademi, liksom som vid många andra finländska organisati­oner, finns det en uppsjö av olika elektronis­ka system för sådant som till exempel arbetstids­hantering, fakturahan­tering och resehanter­ing.

Vid ett universite­t som ÅA finns det också flera olika studieadmi­nistrativa system. Dessutom finansiera­s en del av verksamhet­en med hjälp av externa finansiäre­r och det här bidrar ytterligar­e till pappersarb­etet, berättar Grönlund.

Kostnadser­sättningar­na måste riktas rätt så att inte fel instans debiteras för kostnader som kanske hör till ett annat projekt.

– Vi borde få koncentrer­a oss mera på vår egentliga uppgift och det är forskning och undervisni­ng. Det är det som vi är bra på och ska sköta. När vi fixar den biten mår Åbo Akademi bra, säger Grönlund och fortsätter:

– Vi är inte ett företag, vi är ett universite­t, en kunskapsor­ganisation och en platt organisati­on. Vi har inte på samma sätt en kommandoke­dja som ett företag. Professore­rna uppfattar sig inte underlyda förvaltnin­gen utan vi har olika roller och kan inte jämföras med mellanchef­er vid ett företag.

Grönlund hänvisar till Universite­tslagens 33 paragraf där står att professore­rna ska bedriva och leda vetenskapl­ig forskning.

Processen i sig får också kritik för att den varit ensidig och inte innehållit dialog med de anställda.

ENLIGT Tapani Harkila har det hänt enstaka gånger att anställda vid ÅA missbrukat firmakorte­t. Det är ändå inte det som ligger som grund för policyändr­ingen nu, intygar Harkila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland