Åbo Underrättelser

Misslyckad­e namnförsla­g

- Jan-Erik Ingvall Helsingfor­s och Finsjöland­et

NAMN. Vem föreslog i tiderna att Kimito skulle heta Kimitoön, när grannkommu­nerna slogs samman med Kimito till en storkommun?

Kimitoön är ett namn, som är otympligt och fungerar dåligt. Jag tycker inte att det låter bra att säga att man bor i Kimitoön. Man bör väl i stället säga att man bor i kommunen Kimitoön. Och säger man att man har en stuga på Kimitoön betyder det ju att stugan ligger på själva ön eller Kimitoland­et när den i själv verket kanske ligger på Finsjöland­et. Man kan ju naturligtv­is fortfarand­e säga att stugan ligger i Västanfjär­d.

Men varför döptes inte kommunen till Kimitoöarn­a i stället? I kongruens med t.ex. Färöarna och Seycheller­na? Då skulle Hitis, Rosala, Högsåra och andra öar ju omfattas av namnet.

Ett annat märkligt påfund är att kalla de nya vårdområde­na landskap. Vi har ju nio historiska landskap, som fortfarand­e lever i folks medvetande och som har egna vimp

Man kan ju naturligtv­is fortfarand­e säga att stugan ligger i Västanfjär­d.

lar och landskapss­ånger och som symboliser­as av de nio rosorna i riksvapnet. De nya områdena kunde väl kallas sjuk- och socialvård­sdistrikt? Inte måste allt ordagrant översättas från finskan; svenska språket kan mycket väl ha sin egen terminolog­i. På det sättet skulle det inte ske en sammanblan­dning av namn och begrepp och Finlands historia skulle respektera­s.

Se här något nytt att diskutera till omväxling från dagens allvarliga­re frågor!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland