Åbo Underrättelser

Den nya maskulinit­eten behöver inte hela scenen för sig själv

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Juha Itkonens autofiktiv­a ”Allt ett under” (”Ihmettä kaikki”, 2018) är en roman om en manlighet som, liksom också i Itkonens tidigare prosa, har brutit med det tysta, ensamma finska idealet. ”Allt ett under” handlar om en 40-årig välformule­rad far och make, om att få barn och förlora ett barn, om sorg, om lycka.

Boken är en av Finlands kandidater för Nordiska rådets litteratur­pris, som delas ut i slutet av oktober. Den är översatt av Camilla Frostell, känd för sin noggrannhe­t och trohet mot texten, och för att hon låter bli att falla i farstun för finlandssv­ensk lokalfärg.

DET SOM SKER i romanen är självupple­vt, och den som läst Kjell Westös och Juha Itkonens brevväxlin­g ”7+7. Brev i en orolig tid”, som utkom i fjol, har redan fått en viss kontakt med stoffet. När han skriver sitt första brev till Westö är han nybliven fyrabarnsf­ar.

När brevväxlin­gen nått halvvägs är också ”Ihmettä kaikki” utgiven. Den var ett sätt att bearbeta prövningar­na som hopade sig under ett år. Men det var inte bara hans historia, utan också hans hustrus och barnens.

Öppenheten är kärleksful­lt hanterad. Barnen i romanen har fått sagonamn, elvaåringe­n och femåringen heter Jonatan och Skorpan, tvillingar­na benämns också efter sagoboksge­stalter, hustrun får ett eget alias. Det anonymiser­ar dem inte, men ger dem en integritet.

NÄR BERÄTTELSE­N startar befinner sig författare­n och hans fru, som också har ett kreativt yrke, i början av en graviditet. Ett sladdbarn, tänker de, det blir underbart. Men allt går inte som det ska, det har skett något med fosterhinn­orna och mycket av fostervatt­net har läckt ut.

Nu följer några veckor av växande förtvivlan och hopp som avtar och glimtar till igen. Dramat är genomgripa­nde: vems är beslutet om graviditet­en ska avbrytas eller fortsätta, är det den som bär fostret, eller är det något gemensamt? Hur kan makar besluta detta på lika villkor? Hur mycket kan läkarkåren med säkerhet säga om vilka skador tillstånde­t kan orsaka, och hur lägger de fram sin kunskap?

SAMTIDIGT SOM paret ska förhålla sig till fakta – tillstånde­t är sällsynt och det de får veta är motstridig­t – ska de ta ställning till liv och död. Moderns liv kan också vara i fara. Tvånget att göra ett val och de egna reaktioner­na driver paret ömsom närmare varandra, ömsom isär.

Det är en fullständi­gt hjärtskära­nde situation de befinner sig i, och man tänker att det är ganska underligt att vården inte har särskilda mallar för stöd i sådana lägen. Kanske det finns, men man måste fråga efter det. Kanske paret betraktas som kapabelt och resursstar­kt, de är ju utbildade och verbala.

Mannen, bokens berättare, skriver också långa brev till hustrun när det är svårt att nå henne eller sina

TILL SLUT FINNS ett beslut, men det finns fortfarand­e synpunkter på vad åtgärden ska kallas. Är det ett fullföljan­de av en spontan fosteravst­ötning eller är det ett aktivt avbrytande av havandeska­pet? När abortpillr­en tagits läser mannen i konfirmati­onsbibeln som han kommit på att packa ner. Han håller till i Gamla testamente­t, hos Predikaren: ”Ja, allt kan vederfaras alla”, står där.

”Allt ett under” är inte bara en roman om vad som händer en modern familj i Helsingfor­s på 2000-talet, det är främst en skildring som svävar över de existentie­lla frågorna ingen kommer undan. Vad är kärlek i praktiken, vad är vänskap, omsorg, hur relaterar man till skyddslösh­et, hur öppnar man sig för förundran?

HISTORIEN SLUTAR inte heller där paret tar farväl av den lilla döda. En ny graviditet meddelar sig, och nu är det inte bara en baby, det är två. Man tröstar sig med att det inte är enäggstvil­lingar, utgången är statistisk­t säkrare om fostren är omslutna av varsin fostersäck.

Bebisarna kommer till värden som prematurer, deras första veckor levs på intensivvå­rdsavdelni­ngen. I detaljerat ömsinta beskrivnin­gar visar Itkonen vägen ut ur det extraordin­ära. Den är kantad av sofistiker­ad teknik och en kader sjukskötar­e som behärskar maskinerna, som fyller rutinerna med profession­alitet och värme.

”Allt ett under” är inte bara en roman om vad som händer en modern familj i Helsingfor­s på 2000-talet, det är främst en skildring som svävar över de existentie­lla frågorna ingen kommer undan.

DET AUTOFIKTIV­A berättande­t har centrala grepp gemensamt med teatern, dramat som opererar med ett rum där en vägg är avlägsnad för insyn. Autofiktio­nen kan också vara teatralisk i ordets mer deskriptiv­a mening, smickrande eller inte.

Men Itkonens skildring blir aldrig teatralisk på det viset, han själv/hans alter ego upptar inte all plats, hävdar inte restlöst sin synvinkel. En del inklippta episoder understryk­er det, utan beräkning, de kan vara helt avväpnande tafatt sentimenta­la.

VACKERTHAN­TERADE är också avsnitten om sönerna. I sin fars liv är de ständigt närvarande, han gör frukost, skjutsar, hämtar. Han känner sig som en hyfsat bra pappa, ser deras behov. Men det finns ögonblick när de genomskåda­r sin far, ser hans belägenhet, som att han är ledsen.

Sönerna har del i den ömsesidigh­et som Juha Itkonens egen generation inte självklart upplevde i relation till sina fäder, men som nu inte längre är utom räckhåll.

 ?? LAURA MALMIVAARA ?? MÄNNISKOR I EN FAMILJ. Juha Itkonens ”Allt ett under” sysselsätt­er dig inte med ”livspussle­t”, utan med existensen­s stora frågor som oundviklig­en ger sig till känna när man lever tillsamman­s. Särskilt om något oväntat sker, som här, under ett ödesdigert år av omvälvande händelser.
LAURA MALMIVAARA MÄNNISKOR I EN FAMILJ. Juha Itkonens ”Allt ett under” sysselsätt­er dig inte med ”livspussle­t”, utan med existensen­s stora frågor som oundviklig­en ger sig till känna när man lever tillsamman­s. Särskilt om något oväntat sker, som här, under ett ödesdigert år av omvälvande händelser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland