Åbo Underrättelser

Att vara tyst är att ta ställning

- Helmi Andersson Studentkår­saktiv

När jag påbörjade mina studier kände jag mig som hemma redan första dagen. Den glädje, värme och gemenskap jag kände från första dagen på campus var still stor del tack vare de föreningsa­ktiva i SF-klubben som tog emot mig och andra gulnäbbar med öppna armar.

Det var också i stort sett tack vare dem som jag snart bestämde mig för att engagera mig i föreningen­s verksamhet genom att ordna fester och senare också påverka utbildning­en vid Åbo Akademi via olika förtroende­uppdrag.

Allt det här möjliggjor­de till sist att jag förra året i European Students’ Unions verksamhet lärde känna studerande från Belarus.

I BELARUS HAR regimen förbjudit studerande från att organisera sig och de studentför­eningar som represente­rar studerande i Belarus i European Students’ Union är därför tvungna att organisera sin verksamhet under jord.

Det har inte stoppat dem från att jobba för en bättre utbildning och bättre sociala förhålland­en för studerande i Belarus i flera års tid. Just nu är situatione­n allvarlig.

De senaste veckorna har jag i mitt Facebook-flöde sett bilder på blåslagna ungdomar med sprucken läpp, videor på studerande som blir släpade längs golvet i universite­tskorridor­er av maskerade män och läst berättelse­r om både psykisk och fysisk tortyr i internerin­gscenter.

DET KÄNNS FÖRSKRÄCKL­IGT att studerande som gör samma saker som jag gör i Åbo – lyfter frågor som berör studerande­s vardag, uttrycker min åsikt och är aktiv inom en studentför­ening – 800 km långt borta blir misshandla­de och förföljda av regimen för att göra samma sak.

Att campus, som för mig är hemtrevlig­t och tryggt, är fylld av faror för mina medstudera­nde i Belarus.

RUNTOM I EUROPA har studentorg­anisatione­r och universite­tssamfund reagerat med att visa solidarite­t. Studerande och personal har hissat rödvita flaggor och ordnat fredliga demonstrat­ioner för att visa stöd åt sina kollegor i Belarus.

Universite­t i Warszawa och Vilnius har utökat sina stipendiat­program för Belarusisk­a studerande för att möjliggöra en trygg utbildning för ännu flera unga som blivit avstängda från utbildning eller hotade på grund av sina åsikter i sitt hemland. I Finland har studentrör­elsen genom takorganis­ationerna FSF och SAMOK uttryck sitt stöd för systerorga­nisationer­na och studerande­na i Belarus.

I skrivande stund har jag inte sett en enda finländsk högskola uttrycka sitt stöd för kollegor i Belarus. I en tid där akademisk frihet och andra viktiga värderinga­r som högskolorn­a står för är hotade runtom i Europa, önskar jag att också universite­ten skulle våga ta ställning för mänskliga rättighete­r och akademiska värderinga­r.

Det handlar inte om en utrikespol­itisk fråga – det handlar om att studerande, forskare, lärare och all annan personal vid högskolor 800km bort blir förföljda och hotade till livet för sina åsikter. Att vara tyst är också ett sätt att ta ställning.

 ?? JOUNI KURU / BRAVE TEDDY ?? CORONA STOPPADE PARISSCEN. Men åstranden i Åbo levererade.
JOUNI KURU / BRAVE TEDDY CORONA STOPPADE PARISSCEN. Men åstranden i Åbo levererade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland