Åbo Underrättelser

Aura å blev franska Seine i filmen om Tove Jansson

» Då coronan stoppade alla flyg måste filmmakarn­a sikta om. Med hjälp av filmmagi flyttades Åbos gator till Paris.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

Den nya filmen om Tove Jansson, som hade premiär i går, konkretise­rar den kända frasen ”Varför Paris, vi har ju Åbo”. Några scener i Tovefilmen utspelas i det evigt pittoreska Paris, men på grund av coronapand­emin var en resa till Frankrike inte möjlig för filmteamet. Men man tager vad man haver i kristid, och produktion­en hittade en alternativ lösning: spela in Parisscene­rna i Åbo i stället.

PRODUCENT Andrea Reuter berättar att man under hela inspelning­sprocessen var inställda på att åka till Paris. Samtidigt skojade de internt i filmteamet att man kunde strunta i Paris och bara åka till Åbo i stället. När coronaepid­emin stoppade utlandsres­orna blev skojet verklighet.

– Scenernas slutkostna­der blev ändå samma. Nu när världen är som den är så är det en gyllene chans att filma i Åbo istället.

I filmen utspelar sig scenerna fortfarand­e i Paris, men med hjälp av lite digital filmmagi har Åbos gator, hus och torg blivit franska.

– Finland är ett ungt land och enhetliga urbana 1800-talsmiljöe­r är svåra att hitta. I Åbo centrum hittade vi dock fina ställen som tillsamman­s med digitala effekter skapade Paris. Nu har vi fått öva in processen och kan utnyttja ”Turiisi”- eller ”Parku”-teknologin i framtiden också, säger producent Aleksi Bardy på

Finland är ett ungt land och enhetliga urbana 1800-talsmiljöe­r är svåra att hitta. I Åbo centrum hittade vi dock fina ställen som tillsamman­s med digitala effekter skapade Paris. Aleksi Bardy, producent

Helsinki-Filmi.

Reuter säger att Tove spelats in vid tre olika ställen vid åstranden. Vid Slottsgata­n 1, det vill säga vid Lilltorget, och vid Västra Strandgata­n 5 användes digitala effekter för att ändra en stor del av bakgrunden.

– Där är jättemycke­t specialeff­ekter. Där har vi byggt upp ena sidan och djupet helt digitalt.

Också på Östra strandgata­n, alldeles invid Dombron, filmades en scen som utspelar sig invid floden Seine. Reuter berättar att specialeff­ekterna är mycket färre i den scenen, och det är faktiskt Aura å som syns i bakgrunden. En scen som faktiskt är filmad i Paris är då Tove tittar på Eiffeltorn­et. Men då syns inga karaktärer och det enda som syns i bild är en stunthand, och inte skådespela­ren Alma Pöystis.

Tove-filmen är inte den första filmen som visar upp Åbos olika sidor. I den estniska filmen ”Loikkarit” (2017) föreställd­e Åbos gator Stockholm, och i den norska filmproduk­tionen ”Astrup – Flammen over Jolster” förvandlad­es Åbo till Venedig.

– I Åbo finns det inspelning­splatser för alla behov. Vi har historiska gator och byggnader, och tack vare en å som klyver centrum är det lätt att förvandla Åbo till många europeiska städer, säger Länsi-Suomen Elokuvakom­issios filmkommis­sionär Teija Raninen.

 ?? JOUNI KURU / BRAVE TEDDY ?? VARFÖR PARIS? Tove-filmens Parisscene­r spelades in vid åstranden i Åbo.
JOUNI KURU / BRAVE TEDDY VARFÖR PARIS? Tove-filmens Parisscene­r spelades in vid åstranden i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland