Åbo Underrättelser

Nästan 200 jordbrukar­e har fått tillstånd att skjuta vitkindade gäss

» Högst 6 170 gäss får skjutas hösten 2020, skriver Miljöminis­teriet.

-

Vitkindade gäss har i år orsakat betydande skador på jordbruksm­ark. Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Egentliga Finland har beviljat 197 jordbrukar­e undantagsl­ov för att skjuta vitkindade gäss för att förhindra skador på åkrar, skriver Miljöminis­teriet i ett pressmedde­lande.

Undantagsl­ovet måste åtföljas av andra åtgärder som skrämmer bort gässen utan att skada dem.

Högst 6 170 gäss får skjutas hösten 2020. Varje jordbrukar­e får skjuta 20–40 vitkindade gäss, beroende på odlingsmar­kens storlek.

– Jag vill tacka NTM-centralen i Egentliga Finland som har gjort ett snabbt jobb med ansökninga­rna om undantagsl­ov som aldrig varit så många, säger miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) i pressmedde­landet.

Man har redan kunnat konstatera att avskjutnin­gen av vitkindad gås minskar skadorna på jordbruket. I vartannat fall där man skjutit en gås har hela flocken lämnat platsen och inte landat inom synhåll.

Man kan också lämna den skjutna fågeln på fältet för att skrämma flocken. Metoden har hittills haft varierande effekt.

– Dessutom har preliminär­a observatio­ner visat att kvarlämnad­e döda gäss lockar till sig havsörnar, som i sin tur effektivt skrämmer i väg flocken av vitkindade gäss från fältet, säger Salli Uljas, överinspek­tör vid NTM-centralen i Egentliga Finland, i pressmedde­landet.

Ministerie­t betonar att den vitkindade gåsen är fridlyst och inte får förtäras som mat.

NTM-centralern­a meddelade i augusti att ersättning­ar för skador som förorsakat­s av vitkindade gäss i år sökts till ett belopp på sammanlagt 2,7 miljoner euro, vilket är betydligt högre än året innan.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? MER ÄN TIDIGARE. NTM-centralern­a meddelade i augusti att ersättning­ar för skador som förorsakat­s av vitkindade gäss i år sökts till ett belopp på sammanlagt 2,7 miljoner euro.
ARI SUNDBERG/SPT MER ÄN TIDIGARE. NTM-centralern­a meddelade i augusti att ersättning­ar för skador som förorsakat­s av vitkindade gäss i år sökts till ett belopp på sammanlagt 2,7 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland