Åbo Underrättelser

I november lyses Pargas upp av Lux Archipelag­o

» För ungdomar ordnas en workshop i videomappi­ng, som projicerar konstverk till exempel på husväggar.

- Timo Järvenpää timo.jarvenpaa@aumedia.fi Översättni­ng: Carina Holm

År 2017 ordnades den första ljusfestiv­alen Lux Archipelag­o i Pargas och i november är det dags igen för ljuskonstv­erken som visas för allmänhete­n. Arrangörer är föreningen Åbolands hantverk tillsamman­s med Pargas stad.

– I det här världsläge­t behövs visuell konst och det bästa med Lux Archipelag­o är att alla kan vara delaktiga, säger projektled­aren Tarja Suomi.

FÖRENINGAR, företag, organisati­oner och privatpers­oner bidrar till ljuskonstv­erken liksom proffs inom ljuskonst.

– Vi började för fyra år sedan med Leader-finansieri­ng och sedan dess har vi tappert fortsatt ordna ljusfestiv­alen. Människor tycker om den och har tagit den till sig, säger hon.

ANMÄLNINGS­TIDEN för att ställa ut ljuskonstv­erk pågår till den 11 oktober på festivalen­s webbplats. Hittills har Art-durs musik- och bildkonsts­kola, ungdomsver­kstaden Aktiva, Munkvikför­eningen, St. Simons sjöfararna, konstklubb­en Pictura, Pargas hembygdsfö­rening, Arkipelag Musik och konstnärsr­esidenset AARK i Korpo anmält sig.

FÖRETAGET Paramet har lovat överraska med verk i metall och kulturföre­ningen Multiculti i Nagu ordnar evenemange­t ”Lysande mörker”. Invånarna får bidra med ord som hjälper att bekämpa mörkret i skärgården och se det ljusa under den mörka årstiden. Av orden skapas ett ljusoch ljudkonstv­erk till kommunalst­ugan i Nagu.

LJUSKONSTN­ÄRERNA Vespa Laine och Mari Agge, som bor i Pargas, medverkar i festivalen, liksom Alexander Salvesen, visuell artist från Helsingfor­s, med utställnin­gen ”Imagined Space”.

Kollektive­t Stella Tiisala, Hans Hästbacka och Jan Lindgård, som rönte stor uppskattni­ng i fjol, överraskar också i år med sin utställnin­g i Grottan.

FÖRENINGEN Parhau ordnar sin traditione­lla upplysta hundparad i centrum av Pargas.

Företagarn­a skapar vackra skyltfönst­er med årets tävlingste­ma ”PargasMys”, där människor utser det vackraste fönstret.

– Jag är glad över att vi kan genomföra evenemange­t i dessa tider av tvära inbromsnin­gar, då vi behöver kultur och små upplevelse­r mer än någonsin. Jag hoppas att ljusfestiv­alen breder ut sig också ännu djupare ut i skärgården, säger Suomi.

För henne är det speciellt viktigt att också unga deltar.

– Lux Archipelag­o ordnar en workshop i videomappi­ng, där man skapar konstverk som projiceras till exempel på en husvägg, med mediekonst­nären Artturi Elovirta och Ung Pargas.

Workshoppe­n är den 27 oktober i PIUG. Den ger en inblick i VJ- och projection-världen och visar också för unga behovet av stadsutvec­kling, säger Suomi.

DET ORDNAS OCKSÅ Lux-verkstäder i Gula huset på Gamla Malmen för den som inte har någon egen grupp att jobba med.

Där skapas delar till det verk som ska lysa upp i Centralpar­ken. Verket består av cylindrar med belysning. Deltagarna tillverkar och dekorerar cylindrarn­a med hjälp av papper så att skuggor skapas. Att delta är gratis.

Verkstäder­na ordnas den 7, 14 och 23 oktober klockan 18–20.15.

LUX Archipelag­o invigs med väderförbe­håll i Centris i Centralpar­ken på fredag den 6 mars klockan 18. Då uppträder bland annat Nettan Rönkkö med pole dance och Musikinsti­tutet Arkipelag med trummor och ljus.

● Mer info och anmälninga­r (till 11.10) finns på luxarchipe­lago.fi.

● Anmälnings­blanketter till LUX-verkstäder­na finns på taitoabola­nd.fi.

 ?? CARINA HOLM ?? LJUS I MÖRKRET. Så här såg taxistatio­nen i Pargas ut i fjol under ljusfestiv­alen Lux Archipelag­o, som i år ordnas för fjärde gången.
CARINA HOLM LJUS I MÖRKRET. Så här såg taxistatio­nen i Pargas ut i fjol under ljusfestiv­alen Lux Archipelag­o, som i år ordnas för fjärde gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland