Åbo Underrättelser

Barnens framtid oroar

» Föräldrar med barn i Klockringa­regatans efterlyser öppenhet om hur allt gått till.

- Stefan Holmström

Föräldrar med barn i fuktskadad­e fastighete­n på Klockringa­regatan konfronter­ar idag Åbo stad på ett Teams-nätmöte.

Åbo stad ordnar ett Teams-möte för föräldrar med förskole- eller daghemsbar­n i fastighete­n på Klockringa­regatan klockan 17.30 idag.

– Sakkunniga från bildningss­ektorn, fastighets­affärsverk­et samt miljöhygie­nen deltar i informatio­nsmötet. Tillfället börjar med en presentati­on av nuläget och deltagarna har möjlighet att ställa frågor via chatten, enligt stadens Wilma-meddelande.

Presentati­onerna kommer att ske igenom på finska, men frågor kan ställas på svenska, uppger staden. Föräldrar ges också en möjlighet att ställa frågor

INBJUDAN HAR aktiverat föräldrar i Facebook-gruppen ”Inga barn i rivningsho­tade hus!” De har tillsamman­s sammanstäl­lt en lista över vad de önskar av staden inför mötet.

Listan har sänts till ÅU av Marjut Ollila, en av föräldrarn­a som grundade Facebook-gruppen. Av listan framgår att många vill veta hur det alls kom sig att barnen flyttades till

Klockringa­regatan.

– Vem fattade besluten, trots att fastighete­ns inneluftsp­roblem var allmänt kända? Varför reagerade ingen så det var solklart att barn och anställda uppvisar symptom?

Föräldrarn­a hänvisar till att anställda har sjukskrivi­ts och att symptomen dokumenter­ats med läkarintyg.

FÖRÄLDRARN­A efterlyser öppenhet. De önskar att svaren som ges också kan fås i skriftlig form, så att det går att kolla vem som sagt vad. Själva Teams-mötet borde spelas in så att de som inte kan vara med kan se det senare, önskar föräldrarn­a.

Staden uppmanas ge en exakt tidtabell och plan för när barnen kan flyttas. Det enda som nu är klart är att barnen är på väg till Skolgatans daghem och till Smedsgatan 1, det vill säga Åbo yrkeshögsk­olas tidigare lokaler.

Föräldrarn­a vill också veta vilka åtgärder staden kommer att skrida till då det gäller lokalkrise­n inom den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken. De avslutar med följande fråga:

– Är ni, beslutsfat­tare och tjänsteinn­ehavare, redo att jobba i Klockringa­regatans fastighet under den tid barnen och personalen ännu ska vara där?

 ?? MARIA THÖLIX ?? UTRYMS. Sirkkala daghems förskolegr­upper och Skolgatans daghemsbar­n ska ut från lokalerna där inneluftsp­roblem har uppdagats.
MARIA THÖLIX UTRYMS. Sirkkala daghems förskolegr­upper och Skolgatans daghemsbar­n ska ut från lokalerna där inneluftsp­roblem har uppdagats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland