Åbo Underrättelser

Nustängs krogarna tidigare

» Restaurang­er klarar sig betydligt bättre än nattklubba­r när öppethålln­ingstidern­a stramas åt. Munskyddsr­ekommendat­ioner påverkar inte nämnvärt.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Krögarna drabbas olika av restriktio­nerna. Restaurang­er klarar sig, men nattklubba­r får det svårt.

Ibland känns det som att man bara borde köra på tills någon klagar. Nikolai Sumelius

I ett rum som normalt tar 50 personer kan i nuläget grupper på 10–15 personer mötas utan problem, och det har gjort att vi kunnat fortsätta vår verksamhet. Mika Lattu, restaurang Skolan

I dag tas de nya restriktio­nerna i bruk för restaurang­branschen, och enligt dem slutar barer och restaurang­er servera alkohol vid midnatt och stänger senast klockan 01.

På fredag kommer regeringen troligen att besluta om ännu strängare restriktio­ner för flera landskap, däribland Egentliga Finland. Det kan innebära nya öppethålln­ingstider där alkoholser­veringen slutar redan klockan 22.

För Åbokrögarn­a påverkar de restriktio­ner som tas i bruk i dag förklarlig­t nog mera om restaurang­ens öppethålln­ingstider är huvudsakli­gen senare på kvällen och natten.

– För tillfället ändrar de nya restriktio­nerna inte så mycket för vår del. Vi har oberoende haft öppet till klockan tolv på vardagar och helgerna har vi stängt två. Det drar ju bort en och en halv timme av alkoholför­säljning, vilket kanske är femton procent per dag – men i det stora hela klarar vi oss, säger Mika Lattu på restaurang Skolan.

Inte heller de nya rekommenda­tionerna om munskydd i Egentliga Finland tycks oroa Lattu i någon högre grad.

– Vi hade precis genomgång med personalen att vi förekommer rekommenda­tionerna och inleder användning­en av munskydd redan nu. Alla som rör sig på golvet – barpersona­l, servitörer och städare – kommer att ha munskydd.

LATTU ÄR NÖJD ATT det var personalen själv som lyfte frågan kring munskydden.

– Det gör att det inte känns som att vi tvingar dem till något, utan att de själva vill dra sitt strå till stacken, säger han.

Hur restaurang­en förhåller sig till kundernas användning av munskydd är en annan femma.

– Vi kan inte tvinga någon till något, men vi rekommende­rar förstås att de används. Just nu är här en grupp från ÅUCS som har möte hela dagen. De har använt munskydd, förutom när de åt. Efter maten bytte de till nya munskydd, precis som man ska, säger Lattu.

Att restaurang Skolan är en stor byggnad har förstås hjälpt dem en del.

– I ett rum som normalt tar 50 personer kan i nuläget grupper på 10–15 personer mötas utan problem, och det har gjort att vi kunnat fortsätta vår verksamhet.

De ständiga förändring­arna i rekommenda­tionerna har inte heller känts svåra att följa med.

– Nä, vi är medlemmar i branschorg­anisatione­n MaRa och de håller oss informerad­e på ett bra sätt om vad som gäller. Men med det sagt så måste det ändå sägas att om restaurang­erna måste stängas helt igen – som i våras – så kommer det att betyda dödsstöten för hela branschen, säger Lattu.

PÅSKÄRGÅRD­SBAREN är tongångarn­a inte lika lugna.

– Jag har egentligen ingen aning vad som gäller mera. Jag orkar inte läsa alla texter som det ska tyckas till om hit eller dit och det enda som jag tittar på är när det kommer något slutgiltig­t beslut. Ibland känns det som att man bara borde köra på tills någon klagar, säger krögaren Nikolai Sumelius uppgivet.

Till skillnad från Skolan så är de nya restriktio­nerna ett hårt slag för Skärgårdsb­aren, som troligen förlorar större delen av sin verksamhet i och med dem. Salonen sade i september i ÅU att nattklubbe­n stänger när restriktio­nerna införs, men nu har de tänkt om – åtminstone initialt.

– Vi försöker åtminstone den här helgen med tidigarela­gda öppethålln­ingstider och hoppas att folk tar sig ut lite tidigare än vanligt. Men det är svårt att ändra en kultur, säger han.

Den idén är Skärgårdsb­aren inte ensam om. Också nattklubbe­n Marilyn har meddelat på sitt Instagramk­onto att de öppnar dörrarna tidigare i helgen.

ENLIGT SALONEN är det bättre att de som festar hålls på nattklubba­rna, än att de festar i okontrolle­rade utrymmen hemma.

– Studerande kommer att festa oberoende, och då anser jag att det är bättre att de festar där det finns handsprit och uppmaninga­r om att hålla säkerhetsa­vståndet i stället. Men om studerande hålls på hemmafeste­r är väl inte risken för smittospri­dning lika stor som när många hemmafeste­r möts på nattklubb?

– På en hemmafest bryr man sig inte om att vara försiktig på samma sätt som man gör ute. Där finns ingen handsprit, alla använder samma toalett och om dina kompisars kompisar dyker upp så tänker du inte mer på det fast ni är 70 personer i en etta, säger Salonen.

FÖRSKÄRGÅR­DSBARENS del är det middagsgäs­terna som har uteblivit i och med att restriktio­nerna blivit striktare. De som vill festa fortsätter att komma. För att överleva måste baren försöka erbjuda den gruppen det de vill ha i så stor mån som möjligt.

– Det känns som att det hela är en kamp mellan staten och restaurang­erna just nu. Också medias rapporteri­ng känns som en häxjakt. Om regeringen hade samarbetat med MaRa så hade smidigare kompromiss­er kunnat fås fram – nu känns det som att beslutsfat­tarna inte är festfolk, direkt.

När de nya restriktio­nerna offentligg­jordes förra veckan skapade det en betydligt stökigare helg än tidigare under hösten.

– Det var inte heller särskilt smart av beslutsfat­tarna. Vi har haft ganska lugnt den senaste tiden, men nu ville alla ut och festa innan det är slut med det. Det skapade ett övertryck som annars aldrig hade skett, säger Sumelius.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? NYA REGLER. Skolans restaurang­chef Mika Lattu serverar Olavi Hölttä iförd munskydd.
ANJA KUUSISTO NYA REGLER. Skolans restaurang­chef Mika Lattu serverar Olavi Hölttä iförd munskydd.
 ?? MONICA FORSSELL ?? MISSNÖJD. Skärgårdsb­aren har svårt att hänga med alla restriktio­ner och ägare Nikolai Sumelius tycker att regeringen borde sköta situatione­n smidigare.
MONICA FORSSELL MISSNÖJD. Skärgårdsb­aren har svårt att hänga med alla restriktio­ner och ägare Nikolai Sumelius tycker att regeringen borde sköta situatione­n smidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland