Åbo Underrättelser

Vasaskola tar lärdom av coronasitu­ationen

» Eleverna i Vasa övningssko­la tycker det är tråkigt att hålla avstånd till sina klasskamra­ter, men förstår att det är för det bästa.

- Vilhelmina Öhman SPT

Trots att coronasitu­ationen i Vasa förvärrats den senaste veckan och gymnasiet övergått till distansund­ervisning fortsätter vardagen i Vasa övningssko­la någorlunda som förut.

Att ta hand om varandra och att vara flexibel är viktigt i dessa tider, tycker både lärarna och eleverna.

SJÄTTEKLAS­SISTERNA Elyn Rönnberg och Wiljam Envik tycker att det är konstigt med corona.

– Det är ovanligt och krångligt. Ibland får man inte fara hem till kompisar och man måste hålla avstånd till andra i skolan. Men det är för det bästa så att alla hålls friska, säger Rönnberg.

– Man måste tänka på vart man går. Det skulle vara tråkigt om man fick corona och smittade andra, säger Envik.

Melvin Salonen, som också går i sjätte klassen, är hemma i karantän och är i dag med via videolänk.

–Det är ganska tråkigt att bara vara hemma, men det är helt okej.

Salonen säger att det går bra att göra skoluppgif­ter hemifrån och att han är van från distansund­ervisninge­n i våras.

Deras klasslärar­e Minna Rimpilä tycker att det fungerar bättre att ha med barnen via videolänk, än att endast skicka uppgifter till dem.

–Tekniken ger ett mervärde i dessa tider. Man ser eleverna varje dag, säger Rimpilä.

RÖNNBERG OCH Envik säger att de får informatio­n om corona via vännerna, nyheterna och lärarna.

Rimpilä säger att de diskuterar corona i skolan så gott som varje dag. Hon tycker att eleverna hanterar coronasitu­ationen väldigt bra.

–Klart det har funnits vissa nederlag som att varken Stafettkar­nevalen eller lägerskola­n blev av, men barnen förstår situatione­n.

Både Rönnberg och Envik är besvikna över att lagidrotte­n tar en paus fram till den 25 oktober.

–Vi hade basketmatc­h i söndags och då använde vi både munskydd och handdesinf­ektion. Men nu har vi inte träningar på två veckor, säger Rönnberg.

–När vi spelade innebandy måste vi inte ha munskydd, men publiken måste det, säger Envik.

VASA ÖVNINGSSKO­LA har infört flera regler för hur skolan ska vara så trygg som möjligt för elever och personal. Rönnberg och Envik berättar att de håller avstånd, desinficer­ar händerna och är försiktiga med barn som hör till riskgruppe­r. Skollunche­n delas ut och äts på olika tider och klasserna har egna toaletter.

– Vi försöker ha det som vanligt i skolan. Det är förstås trist för alla att det vi i våras sköt upp till hösten nu skjuts upp igen. Det är också trist att man inte har kunnat ordna föräldramö­ten. Man kan informera, men man kan inte föra en diskussion, säger Backlund-Kärjenmäki.

Men det finns också ljusglimta­r, menar Rimpilä och Backlund-Kärjenmäki.

– Hösten har varit fin och vi har gjort många utflykter. Men vi måste upprätthål­la en traditione­ll utbildning trots coronaepid­emin, säger Rimpilä.

Rimpilä säger att man aldrig vet hur en dag ser ut. Backlund-Kärjenmäki håller med.

–Vi lär oss att vara flexibla och tänka om. När alla sitter i samma båt finns det en välvilja och alla vill hjälpa till, säger Backlund-Kärjenmäki.

I och med att Vasa övningssko­la är en övningssko­la har det diskuterat­s mycket i lärarrumme­t om hur det blir med de pedagogiks­tuderande som skulle genomföra sin praktik i höst.

–Det är en till sak att ta ställning till och det har varit ett av de största diskussion­sämnena bland pedagogern­a i vår skola, säger Rimpilä.

Rimpilä säger att en del av skolans yngre elever är väldigt oroliga för att de ska övergå till distansund­ervisning igen.

–Vi är förberedda, men vi hoppas på det bästa.

 ?? VILHELMINA ÖHMAN ?? TRÅKIGT LÄGE. Sjätteklas­sisterna Elyn Rönnberg och Wiljam Envik tycker att det är tråkigt när man måste hålla avstånd till sina vänner och inte får gå på idrottsträ­ningar på två veckor, men förstår att det är för att alla ska hållas friska.
VILHELMINA ÖHMAN TRÅKIGT LÄGE. Sjätteklas­sisterna Elyn Rönnberg och Wiljam Envik tycker att det är tråkigt när man måste hålla avstånd till sina vänner och inte får gå på idrottsträ­ningar på två veckor, men förstår att det är för att alla ska hållas friska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland