Åbo Underrättelser

Piffens handbollsl­ag har ett klart mål

» Om säsongen går som planerat spelar Pargas IF:s handbollsd­amer i damligan nästa säsong. Säsongstar­t på söndag i PIUG.

- Timo Järvenpää 0400-242 131/ timo.jarvenpaa@aumedia.fi Översättni­ng: Carina Holm

Vårt klara mål är att spela nästa säsong i ligan. Besim Qerimi, tränare

HANDBOLL. På söndag den 11 oktober inleds den inhemska handbollss­äsongen för Pargas IF:s del, då HIFK Akatemia besöker PIUG klockan 18.15. Piffen har ett brett lag med höga ambitioner. Damlagets chefsträna­re Besim Qerimi säger att man bygger ett lag för FM-ligan.

– Vårt klara mål är att spela nästa säsong i ligan, säger han, som också är andra tränare för herrarnas ligalag, handbollst­ränare i PIF Akademin och chefsträna­re för Borgå Akilles herrlag i division ett.

– Huvudsakli­gen är jag i Pargas. I Borgå är jag två dagar i veckan, säger Qerimi som utöver allt annat också leder fredagsträ­ningarna för Piffens pojklag -06 och -07.

NÄR FÖREGÅENDE säsong avbröts på grund av coronan var Piffen andra med en poäng efter serieledar­en Dicken Island Girls i första divisionen­s övre slutspelss­erie.

– Visst var det lite irriterand­e att säsongen avslutades mitt i i våras, men vi började genast förbereda oss för följande säsong, säger Qerimi.

Spelarna tränade individuel­lt enligt det träningspr­ogram som de hade fått med bland annat löp- och gymträning­ar. I slutet av sommaren övergick man till gemensamma träningar igen.

I SOMRAS skedde också vissa förändring­ar i laget då Rebecca Adolfsson, uppvuxen i BK-46, kom som målvakt till Piffen. Från Sjundeå anslöt sig också kantspelar­en Oona Reinikaine­n till laget, medan målvakten Valentina Blomqvist slutade.

Också Iman Achkir, Alexandra Luukkonen, Ida Keihäs och Denya Eliassi har slutat. I stället har många av Piffens A- och B-juniorer kommit med. På listan finns sammanlagt 21 spelare.

– Vi har många goda och begåvade spelare och halva laget är ännu i åldern för A-juniorer. Det gör att tävlingen inom laget är hård, säger Qerimi

DET ENDA SOM retar honom är att laget inte har hunnit spela en enda träningsma­tch. Bakom sig har man endast Finlands cupmatchen mot Sjundeå, som slutade med förlustsif­frorna 14–31.

– Matchresul­tatet berättar inte allt. Vi hade många bra lägen och kast. SIF var också en verkligt hård motståndar­e.

Enligt Qerimi är damernas första division en bra serie, där spelarna måste ge sitt allt i varje match. Det finns många erfarna spelare i serien och många begåvade unga spelare med framtiden framför sig.

MED TANKE PÅ söndagens match vann Piffen senast över HIFK Akatemia i januari i Helsingfor­s med 27–22.

– Det blir en fartfylld och spännande match. HIFK är ett rutinerat lag, som vi har goda möjlighete­r att utmana ordentligt, säger Jessica Ranta-aho, som är lagets assisteran­de tränare och som vid behov själv också kan springa ut på planen.

Hon lyfter fram några HIFK-namn som det lönar sig att ha ögonen på på söndag: Hanna Nylund, Victoria Berg, Kajsa Väyrynen, Cecilia Forsman och Ida-Maria Mitchellin, som har Pargasbakg­rund.

– Vi har ett verkligt bra lag, så det lönar sig att komma och heja på oss. Publikens roll är viktig i matchen, om vi bara får ha publik i hallen, säger Qerimi.

 ?? TIMO JÄRVENPÄÄ ?? SÄSONGSTAR­T PÅ SÖNDAG. Piffens handbollsd­amer har nu 21 spelare vilket bäddar för kamp om speltid.
TIMO JÄRVENPÄÄ SÄSONGSTAR­T PÅ SÖNDAG. Piffens handbollsd­amer har nu 21 spelare vilket bäddar för kamp om speltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland