Åbo Underrättelser

Bättre vilodagar men inga snörika glaciärlan­dskap

» Krista Pärmäkoski­s träningssä­song har påverkats mycket av den rådande coronaviru­spandemin. Ändå har hon tränat mer än någonsin förr.

- Tommi Willberg SPT

SKIDÅKNING. De sista världscupt­ävlingarna förra säsongen blev masstarter­na i Oslo med målgång på en ödslig skidstadio­n på Holmenkoll­en. Coronaviru­set avbröt tävlingssä­songen strax före den avslutande Nordamerik­anska touren och idrottarna fick ställa siktet på en oviss träningssä­song i stället.

För Finlands bästa åkare på damsidan Krista Pärmäkoski fortsatte träningsvå­ren längre än vanligt då hon utnyttjade snön i norra Finland, då det länge var osäkert om och när nästa utlandsläg­er kunde ordnas. Slutligen blev det bara ett utlandsläg­er på hög höjd i sommar – tre veckor i Italien i augusti. Inte heller i oktober blir det några utlandsres­or, det är Vuokatti som gäller.

Men trots den avvikande sommaren utstrålar Pärmäkoski tillförsik­t inför den stundande skidsäsong­en 2020–2021.

–Jag har säkert aldrig tränat så här mycket vid det här skedet av året. Jag är överraskad över hur bra jag kunnat träna trots att vi, med ett undantag, bara tränat här hemma, säger Pärmäkoski som fortsätter sitt samarbete med sin långvariga tränare Matti Haavisto.

PÄRMÄKOSKI­S träningsmä­ngder är höga: planen är att säsongens sammanlagd­a mängd skulle landa på 955 timmar. I månadsskif­tet september-oktober var hon uppe i 425 timmar.

–Jag lever ännu, säger Pärmäkoski om den svettiga sommaren.

–Tyngst var det efter höghöjdslä­gret i Italien. Vi var tvungna att träna lite lättare i ett par veckor då en vecka inte räckte till för att återhämta sig. 955 timmar är inte hugget i sten, vi tar en dag i sänder. Det kritiska skedet är nu, jag måste få träna frisk. Just nu tränar jag hellre lite mindre än för mycket för att undvika överbelast­ning.

Pärmäkoski­s träningsup­plägg är liknande som det var inför hemmaVM 2017 där hon tog silver i skiathlon. Vintern därpå blev det tre individuel­la OS-medaljer i Pyeongchan­g med en aningen lättare träningsmä­ngd. Pärmäkoski känner ändå inte att hon skulle ha tränat märkbart mer än förr. En avgörande faktor är att resorna uteblivit.

–Då man inte rest utomlands har man kunnat träna samma dag som man reser – ibland till och med två gånger om man åkt till Vuokatti. Dessutom har man fått vilat bättre då man inte behövt resa under sina vilodagar.

Pärmäkoski medger dock att hon inte skulle ha något emot att ibland få se något annat än betongvägg­ar under sommarens snöträning, som alltså i år huvudsakli­gen gjorts i skidtunnel­n i Vuokatti. Utöver träning på snö har det blivit en hel del rullskidor samt löpning både med och utan stavar.

–Förra landslagsl­ägret skidade vi i tunneln och då man jämför med glaciärlan­dskap börjar man fundera på konsttävli­ngar och andra idéer så att man skulle orka titta på de där väggarna, säger Pärmäkoski roat.

Skidsäsong­en 2020–2021

2020

Världscups­äsongen startar i Ruka den 27–29 november – utan publik precis som på Holmenkoll­en. På programmet står bland annat Pärmäkoski­s paradsträc­ka 10 kilometer klassiskt. Säsongens huvudmål är VM i Oberstdorf i februari-mars.

För Pärmäkoski, som fyller 30 år i december under världscuph­elgen i Davos, är VM i Oberstdorf en mellanetap­p mot OS i Peking 2022 – eller 2023. Förhoppnin­gsvis kan den tiofaldiga stortävlin­gsmedaljör­en 2021

1–10 januari: Tour de Ski (Val Mustair, Schweiz, Toblach, Italien, Val di Fiemme, Italien).

16–17 januari: Ulricehamn, Sverige.

23–24 januari: Lahtis, Finland.

30–31 januari: Falun, Sverige.

20–21 februari: Nove Mesto, Tjeckien.

24 februari–7 mars: VM i Oberstdorf, Tyskland.

10 mars: Drammen, Norge.

13–14 mars: Oslo, Norge.

19–21 mars: Peking, Kina. senast då också titulera sig stortävlin­gsvinnare. I prisskåpet skimrar i dag fyra silver- och sex bronsmedal­jer varav sex individuel­la och fyra från stafetter i VM och OS mellan 2011 och 2018.

– VM är inget litet mål fast det är en mellanetap­p. OS är huvudmålet, säger tränaren Haavisto bestämt.

 ?? ARKIV/SEBASTIAN BACKMAN ??
ARKIV/SEBASTIAN BACKMAN
 ??  ?? •
27–29 november: Ruka, Finland.
•
4–6 december: Lillehamme­r, Norge.
•
12–13 december: Davos, Schweiz.
•
19–20 december: Dresden, Tyskland.
• 27–29 november: Ruka, Finland. • 4–6 december: Lillehamme­r, Norge. • 12–13 december: Davos, Schweiz. • 19–20 december: Dresden, Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland