Åbo Underrättelser

Egentliga Finland är centrum för landets textilåter­vinning

» Lump ska samlas in i hela landet senast 2023. Allt textilavfa­ll sorteras i Åbo och genom att hitta möjlighete­r att storskalig­t förädla textiler till nya produkter försöker man få bukt med den enorma mängden avfall som textilindu­strin orsakar.

-

Näst efter oljeindust­rin orsakar klädindust­rin mest utsläpp i världen, mer än flygtrafik­en och sjöfarten tillsamman­s. Finländare slänger bort uppskattni­ngsvis 14 kilo textiler årligen. Sammanlagt skapas det uppskattni­ngsvis 70 000 ton textilavfa­ll i Finland årligen.

Det är ganska sent som avfallshan­teringsbol­ag i Finland har börjat sortera denna enorma mängd lump som annars hamnar i brännbart avfall. Sydvästra Finlands avfallsser­vice var först ute och började sortera avlagda textiler 2016, Raumoregio­nen året efter. Avfallsver­ket i Helsingfor­s började samla in textilavfa­ll först 2019 och Tammerfors­regionen är i startskede­t med att börja samla in avlagda textiler.

Avfallshan­teringsbol­aget för området kring Loimaa och Tavastland har också textilsort­ering. I dessa regioner bor knappt hälften av Finlands befolkning.

ETT lagförslag som nu är nu på utlåtander­unda skulle göra det obligatori­skt för alla avfallscen­traler att samla in lump från och med 2023.

 ??  ?? FULLT UPP. Elina Kokko sorterar textiler enligt vilket material de är gjorda av: konstfiber i en säck och cellulosab­aserade material i en annan.
FULLT UPP. Elina Kokko sorterar textiler enligt vilket material de är gjorda av: konstfiber i en säck och cellulosab­aserade material i en annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland