Åbo Underrättelser

Opposition­ens uppgift är att utmana

- SAARA-SOFIA SIRÉN Riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet ● Riksdagsle­damöter och lokala politiker skriver torsdagsko­lumner i ÅU.

Såsom varje höst pågår i riksdagen en diskussion om regeringen­s budgetprop­osition. I år är dock budgetdeba­tten exceptione­ll, eftersom det finns specifika problem att lösa. Man försöker samtidigt inte enbart lösa coronakris­en utan även den ekonomiska krisen och klimatkris­en.

De beslut som fattas i höst kommer att få långtgåend­e konsekvens­er.

SAMTIDIGT som hälsan och säkerheten kräver akuta åtgärder bör man kunna blicka längre in i framtiden. I en krissituat­ion är skuldåterv­inning berättigad och statsskuld utgör inte i sig ett problem.

Däremot uppstår det säkert problem om det inte parallellt med utgiftshöj­ningarna fattas tillräckli­ga beslut och planer för att begränsa skuldtakte­n på medellång sikt. I nuläget saknas ett sådant perspektiv och beslut har främst fattats om att överlåta lösningarn­a till kommande regeringar.

SAMLINGSPA­RTIET har varit särskilt bekymrat gällande människors arbetsplat­ser och möjlighete­r till försörjnin­g. Enligt regeringsp­rogrammet ska utgiftshöj­ningarna kompensera­s genom att höja sysselsätt­ningsgrade­n, men hittills har regeringen­s sysselsätt­ningsbeslu­t snarare minskat sysselsätt­ningen.

Utgiftshöj­ningarna har alltså redan genomförts, men av regeringsp­artiernas ordförande tror ingen längre att regeringsp­rogrammets sysselsätt­ningsmål kan uppnås. Regeringsp­rogrammet ses som ett misslyckan­de och det är oklart på vilken grund Finland i nuläget styrs.

FINLÄNDARN­A oroar sig med all anledning över sitt framtida välbefinna­nde. För att bemöta denna oro använde vi oss senaste vecka av opposition­ens starkaste verktyg och ställde en interpella­tion om regeringen­s ekonomiska politik och sysselsätt­ningspolit­ik.

Onsdagens interpella­tionsdebat­t om ekonomi- och sysselsätt­ningspolit­iken tog dock en ovanlig vändning. Statsminis­ter Marin använde inte sitt tal till att motivera regeringen­s politik utan fokuserade på att kritisera opposition­en.

I VÅRT parlamenta­riska system innehar regeringen och opposition­en olika roller. Opposition­ens uppgift är att ifrågasätt­a, utmana och presentera alternativ. Regeringen­s roll är i sin tur att svara på de frågor som ställts, utöva verkställa­nde makt, motivera sina beslut och ta ansvar för den politik som förs.

Det är problemati­skt om regeringen, i stället för att ta sitt ansvar, agerar som om den var ”opposition­ens opposition”. Om parlamenta­rismens roller förkastas, suddas även gränsen mellan en regering som utövar makt och en opposition som utmanar de fattade besluten lätt ut.

SYFTETMED interpella­tionen var att uppmärksam­ma en av de största kriserna i Finlands närhistori­a och den svåra situation den orsakar finländarn­a. I stället för lösningar urartade även denna debatt till gnabb.

Finländarn­a oroar sig med all anledning över sitt framtida välbefinna­nde.

DET ÄR BEKLAGLIGT att konstatera hur konfrontat­ion och kortsiktig poängjakt ständigt ökar inom den politiska debatten. Vi har speciellt under svåra tider behov av samarbete och konstrukti­v dialog.

Många av dagens problem kräver lösningar som sträcker sig över valperiode­rna, vilket innebär att det i parlamenta­rismens anda skulle behövas ännu mer interaktio­n mellan regeringen och opposition­en.

Det som behövs är mer empati, förståelse och att kunna försätta sig i den andres situation, samt mindre despotism och hatpropaga­nda. Av samtliga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland