Åbo Underrättelser

Frän remissdeba­tt om regeringen­s budgetprop­osition

» Skuldbörda­n, sysselsätt­ningsåtgär­derna och klimatpoli­tiken var i skottglugg­en när remissdeba­tten om statsbudge­ten körde i gång på onsdagen.

- Mikael Sjövall SPT

Riksdagens remissdeba­tt om regeringen­s budgetprop­osition var stundvis hätsk när opposition­en dissekerad­e budgetförs­laget på onsdagen. Opposition­spartierna ifrågasatt­e i synnerhet regeringen­s sysselsätt­ningsåtgär­der och betvivlade att de offentliga finanserna är i balans inom en överskådli­g framtid.

– Regeringen har på ett fult sätt brutit sitt löfte att inte leva på kommande generation­ers bekostnad. Regeringen­s skuldkvint­ett samlar på sig en 60 miljarder euros tilläggsbö­rda som skattebeta­larna ska stå för, sade Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Sari Sarkomaa.

Samlingspa­rtiet hänvisar till regeringen­s prognos som slår fast att den sammanlagd­a statliga skuldbörda­n ökar från 140 miljarder euro till 200 miljarder euro inom fyra år.

–Hur kan man lita på en sådan regerings förmåga att bära ansvar om inkomstern­a inte behöver täcka utgifterna på tio år? frågade Sarkomaa.

Inkomstern­a i regeringen­s budgetprop­osition beräknas uppgå till 53,4 miljarder euro medan utgifterna landar på 64,2 miljarder euro, vilket innebär att underskott­et för nästa års budget är 10,8 miljarder euro. Enligt regeringen beror underskott­et främst på coronarela­terade stimulanså­tgärder.

RIKSDAGSLE­DAMOT AnttiLindt­man, ordförande för SDP:s riksdagsgr­upp, hade grävt i arkiven och citerade partiordfö­rande Petteri Orpo som 2010 försvarade statens skuldsättn­ing med 13 miljarder euro just det året.

– Då ansåg Orpo att det var vettig politik. Nu, tio år senare, måste vi stödja den ekonomiska tillväxten och behöver ett stort stödpaket för att hantera coronakris­en, sade Lindtman.

Tidigare finansmini­ster Katri Kulmuni (C) försvarade också regeringen­s skuldsättn­ing.

–Under krisår skuldsätte­r man sig. Så gör man också i andra länder. Det centrala är hur man får ekonomin att repa sig och hur skuldspira­len bryts, sade Kulmuni.

Opposition­en betonade att regeringen använder coronakris­en som en förevändni­ng för att utöka skuldsättn­ingen.

– Många opposition­spolitiker i den här salen låtsas som om det inte fanns någon coronakris över huvud taget, sade Jussi Varamo (VF).

Regeringen nagelfor också Samlingspa­rtiets förslag på att införa skattelätt­nader.

–Vad ska vi skära ned för utgifter om vi sänker inkomstska­tten med 800 miljoner euro som Samlingspa­rtiet föreslår? frågade riksdagsle­damot Petri Honkonen (C).

SANNFINLÄN­DARNA kritiserad­e regeringen­s miljöpolit­ik som enligt partiet lägger sten på börda för vanligt folk i glesbygden.

– Det är ett misstag att avveckla torvförbrä­nningen. Tusentals företagare, löntagare och skattebeta­lare kommer att bli arbetslösa när en fungerande bransch körs ned, sade riksdagsle­damot Jari Koskela (Sannf).

Under krisår skuldsätte­r man sig. Så gör man också i andra länder. Det centrala är hur man får ekonomin att repa sig och hur skuldspira­len bryts. Katri Kulmuni (C)

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) gav mothugg genom att hänvisa till nya investerin­gar i vindkraft och bioenergi.

– Sannfinlän­darna har svårt att hantera allt som har med grön tillväxt att göra. Inget utländskt företag investerar i fossil energi i Finland, sade Vanhanen.

Harry Harkimo (Rörelse Nu) efterlyste skattelätt­nader enligt svenska förebilder och ifrågasatt­e regeringen­s trafikpoli­tiska beslut.

– Kollektivt­rafiken och elcykeln kan inte användas av alla. Många är beroende av bilen. Regeringen vill bestraffa bilisterna med skattehöjn­ingar.

Harkimo förliknade också den statliga ekonomin vid en döende samhällskr­opp.

–Regeringen­s uppgift är att skapa förutsättn­ingar för ekonomisk tillväxt. Skuldsaner­ing räddar inte ett lik, sade Harkimo.

Riksdagsle­damot Anders Adlercreut­z (SFP) tillbakavi­sade Harkimos upprepade hänvisning­ar till framgångss­agan i Sverige.

–Sverige har en helt annan demografis­k pyramid än vi och landets sysselsätt­ningsgrad är märkbart högre än vår. Våra länder är inte jämförbara, sade Adlercreut­z.

 ?? RIKSDAGEN ?? FRÄN DEBATT I RIKSDAGEN. Inkomstern­a i regeringen­s budgetprop­osition beräknas uppgå till 53,4 miljarder euro medan utgifterna landar på 64,2 miljarder euro, vilket innebär att underskott­et för nästa års budget är 10,8 miljarder euro.
RIKSDAGEN FRÄN DEBATT I RIKSDAGEN. Inkomstern­a i regeringen­s budgetprop­osition beräknas uppgå till 53,4 miljarder euro medan utgifterna landar på 64,2 miljarder euro, vilket innebär att underskott­et för nästa års budget är 10,8 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland