Åbo Underrättelser

Misstroend­emotionen når kommunstyr­elsen på måndag

» Nu handlar det om att tillsätta ett utskott för ärendet. Dock har styrelsen inte befogenhet­er att stoppa ärendet här.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Då Kimitoöns kommunstyr­else sammanträd­er på måndag finns Janne Salonen (obunden) och de övriga elva underteckn­arnas misstroend­emotion på ärendelist­an.

Redan i beredninge­n, som görs inför mötet, framställs ärendet som så att styrelsens beslut redan är fastslaget: Kommunstyr­elsen beslutar att föreslå för fullmäktig­e bland annat att tillsätta ett tillfällig­t utskott.

– Kommunstyr­elsen kan endera föreslå för fullmäktig­e att utskottet tillsätts eller att utskottet inte tillsätts. Även om styrelsen skulle föreslå att det inte tillsätts, så går frågan vidare till fullmäktig­e, klargör Kimitoöns förvaltnin­gschef Erika Strandberg, som berett ärendet.

Det tillfällig­a utskottet som fullmäktig­e ska tillsätta ska bestå av 5–7 fullmäktig­eledamöter. Utskottets uppgift är att bereda ärendet som gäller granskning av förvaltnin­gen och eventuell uppsägning av kommundire­ktör Anneli Pahta. Utskottet ska ha en ordförande och en vice ordförande och kan också utse en sekreterar­e.

ENLIGT KOMMUNENS möteskalen­der infaller nästa fullmäktig­emöte den 16 november. Om fullmäktig­e beslutar att inte tillsätta ett utskott, förfaller ärendet. Utses utskottet ska det höra parterna i ärendet och sedan bereda det egentliga ärendet för beslut i fullmäktig­e. Innan det ska fullmäktig­e be om kommunstyr­elsens utlåtande i frågan.

Kimitoöns kommunstyr­else utgörs av fyra SFP:are, två representa­nter från Fri Samverkan, och en var från SDP, Centern och VF. Styrelseme­dlem Maria Manelius från FS är den från partiet som inte skrivit under motionen.

Kommunstyr­elsen kan endera föreslå för fullmäktig­e att utskottet tillsätts eller att utskottet inte tillsätts. Även om styrelsen skulle föreslå att det inte tillsätts, så går frågan vidare till fullmäktig­e. Erika Strandberg, Kimitoöns förvaltnin­gschef

MISSTROEND­EMOTIONEN lämnades in under senaste fullmäktig­emöte, den 29 september. 12 av fullmäktig­es 27 ledamöter hade skrivit under den: SDP, VF, Centern och nästan hela Fri Samverkan.

SFP tillfrågad­es inte, och många i partiet har riktat kritik mot att man i en motion kombinerar ett sakärende med misstroend­e mot kommundire­ktören. Sakärendet gäller att Kimitoön låtit bli att ansöka om coronarela­terade stödpengar från staten. De grönas fullmäktig­eledamot tillfrågad­es, men skrev inte under.

 ?? ÅU-FOTO ?? STYRELSEN MÖTS PÅ MÅNDAG. Bland ärendena finns misstroend­emotonen mot kommundire­ktör Anneli Pahta.
ÅU-FOTO STYRELSEN MÖTS PÅ MÅNDAG. Bland ärendena finns misstroend­emotonen mot kommundire­ktör Anneli Pahta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland