Åbo Underrättelser

Alinaär Åbosröst iMGP

» Åbobon Alina Reinikaine­n är en av tio finalister i årets MGP-final. Sändningen sker lördagen den 10 oktober, den här gången utan livepublik.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Jag ville skriva från hjärtat, men om något som också andra kan relatera till. Den handlar om att våga bryta sig loss och göra det man tycker om, att inte falla för grupptryck. Alina Reinikaine­n

Det blir andra gången som trettonåri­ga Alina Reinikaine­n deltar i sångtävlin­gen för under femtonårin­gar. År 2018 fick hon delad sjätte plats, i år hoppas hon nå topp fem.

– Bara att få vara med är en stor sak. Om jag har tur får jag uppleva det här två gånger i livet, tänkte jag då.

Nu, två år senare, är Reinikaine­n glad över att komma igen och lära sig nytt.

– Jag tror jag utvecklats mycket som artist sedan sist. Jag var elva då, nu har min röst blivit mer min egen.

REINIKAINE­N uppträder med sin låt

”Våga sjunga ut”. Låten har ett positivt budskap och ett genomgåend­e musiktema. Den är både personlig och, hoppas Reinikaine­n, universell.

– Jag ville skriva från hjärtat, men om något som också andra kan relatera till. Den handlar om att våga bryta sig loss och göra det man tycker om, att inte falla för grupptryck. Att våga stå ut och följa sina drömmar.

Reinikaine­ns mamma har hjälpt till med att skriva musiken till låten, som outtalat handlar om att vem som helst kan ha en dold talang. För Reinikaine­n är det sång och dans.

När Reinikaine­n var två år började hon sjunga hemma tillsamman­s med sin musikalisk­a familj. Vid fyra uppträdde hon på små tillställn­ingar i Kimitoön, där familjen har sommarstug­a.

I fyraårsåld­ern började hon också dansa. Några år senare gick hon med i dansskolan KDC, som drivs av Åbobon Karin Eklund och erbjuder kurser i både Åbo och Pargas.

Det räckte inte länge förrän Reinikaine­n bestämde sig för att gå med i skolans tävlingsla­g.

Numera dansar Reinikaine­n fyra till fem gången i veckan, showdans med balett och lyrical för teknik vid sidan om. En gång i veckan spelar hon också fotboll med Åbo IFK.

– Fast det är mer en hobby, uppträdand­et är något jag vill satsa på nu. Via dansen har jag lärt mig ännu mer om att bli bekväm på scenen.

För två år sedan ingick mycket dans i Reinikaine­ns uppträdand­e i MGP. Årets sång är lite mer komplicera­d, så dansen har fått en mindre roll.

Med hjälp av de andra dansarna på scen ingår ändå någon slags koreografi i numret, avslöjar hon.

– Mer tänker jag inte säga nu, ni får se på lördag.

INFÖR MGP-finalen har Reinikaine­n och de andra artisterna tagit hjälp av coacher både med rörelse och röst.

Sjunger gör Reinikaine­n i övrigt mycket på egen hand hemma. Ari

ana Grande har varit hennes förebild i många år, och hennes låtar ljuder oftast i hörlurarna. I fjol fick Reinikaine­n också se henne live.

– Någon gång vill jag också kunna stå där uppe och bara njuta som hon gjorde.

Reinikaine­n säger att hon strävar efter Grandes självförtr­oende, men att hon gärna vill hitta sin egen sångstil.

ATT SKRIVA en låt på svenska var inte lätt för Reinikaine­n. Den största inspiratio­nen kommer från engelskspr­åkiga låttexter, och som blivande artist vill hon helst skriva på engelska.

– Men det är bra att folk väljer att bli artister på sitt eget modersmål. Bra att inte alla är som jag.

Inför lördagen är Reinikaine­n nervös, förväntans­full och spänd på att få se de andra deltagarna igen.

Har du något trick som hjälper med nervositet­en?

– Jag föreställe­r mig min förebild på scen och tänker, om hon kan, kan jag också.

 ??  ??
 ??  ?? ENDA ÅBOBON. Alina Reinikaine­n är med i finalen av årets sångtävlin­g för juniorer. Artister och dansare från hela Svenskfinl­and deltar.
ENDA ÅBOBON. Alina Reinikaine­n är med i finalen av årets sångtävlin­g för juniorer. Artister och dansare från hela Svenskfinl­and deltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland