Åbo Underrättelser

Daisy Ladies invigde ny lokal på Lasarettga­tan i Åbo

» Speciellt äldre, invandrade personer träffas i ”Daisy Koti”, som är öppet för alla.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Butiken, syateljén och caféet har flyttat till den 300 kvadratmet­er stora byggnaden som ligger vid Föri-färjan.

Daisy Ladies stannar också kvar på Slottsgata­n, men de allmänna aktivitete­rna finns numera på Lasarettsg­atan.

På onsdagen invigdes det nya huset officiellt. Aktivitete­rna har varit igång sedan september.

Daisy Koti, Daisy hem, är ett ställe där äldre och yngre, invandrade och infödda, kan mötas.

TROTS coronarest­riktioner och färre sociala aktivitete­r i allmänhet har Daisy Ladies inte bara lyckats upprätthål­la sin verksamhet, de har utökat den.

Daisy Koti är det senaste tillskotte­t till den över tjugo år gamla organisati­onen, som främst jobbar med invandrade kvinnor i Åbo. Daisy Ladies erbjuder språkutbil­dning, hjälp med jobbansökn­ingar, stöd för våldsoffer, och mycket mer.

TANKEN MED Daisy Koti är att främst locka äldre personer, de som invandrat till Finland men också de som är födda här, hoppas Birgit Naue, finskalära­re hos Daisy Ladies.

För språkinlär­ningens skull tror hon det är viktigt att umgås och få använda finskan i praktiken.

Enligt Daisy Ladies hemsida är en viktig del av verksamhet­en att infödda och invandrare ska mötas och lära känna varandra genom gemensamma aktivitete­r.

– Det här är ett ställe där man kan vara, och ju mer kontakter som uppstår mellan olika grupper desto mer försvinner de värsta fördomarna, säger Naue. Alla har en plats.

FLERA ANDRA var också intressera­de av att hyra lokalen som var i dåligt skick, så grundaren Hülya ”Hissu” Kytö fick kämpa med staden för att få det.

I april började det slitsamma renovering­sarbetet.

– När vi kom hit såg stället förfärligt ut, säger Kytö.

De fick många donationer, bland dem hundratals stolar, och alla ”ladies” har deltagit i renovering­en.

Nu när dörrarna står öppna, kamerorna är framme och finklädern­a pådragna, är varje yta dekorerad med mönster och färger. Nybakade godsaker, bröd, och mat fyller rummen med dofter. En lång, blommig matta har rullats ut i salen.

– Man tappar nästan bort sig i alla rum, säger Naue. Jag skulle faktiskt inte ha dykt upp idag om vi varit i våra gamla utrymmen, men här är det så stort och högt till tak så det känns tryggt.

DETNYA huset erbjuder, förutom butiken, syateljén och caféet som är öppna för alla, både praktisk informatio­n, stöd och sociala sammankoms­ter för äldre och yngre personer.

Där ordnas gruppaktiv­iteter med betoning på kulturell sensitivit­et, eller uppskattni­ng, som Kytö säger. Där finns också rådgivning som stödjer välbefinna­nde hos äldre och hemmaboend­e, främst med invandrarb­akgrund.

I huset finns en stödpunkt för digitalt lärande dit seniorer kan vända sig för hjälp med allt från att fylla i papper till att ladda ner telefonapp­likationer. En jurist erbjuder avgiftsfri handlednin­g.

Målet med Daisy Koti är att de yngre och äldre ska kunna ”dela erfarenhet­er och kulturer med varandra”.

För yngre personer ska klubbverks­amhet och seminarier ordnas i huset. Den delen av verksamhet­en har ännu inte kommit igång, men om pandemin tillåter är det meningen att sätta i gång snart.

ENALLT äldre befolkning, både bland finskfödda och invandrade, ligger bakom idén till det nya utrymmet. Personalen på Daisy hade märkt att allt fler äldre människor dök upp till deras aktivitete­r.

Naue tror att många som kommit till Finland för länge sedan med sina barn kanske själva inte deltog i så mycket i början. Hon tror att en del av de som då stannade hemma med barnen sedan blivit sysslolösa när barnen flyttat hemifrån.

– Många har kanske på senare dagar insett att de också vill lära sig finska för att bättre kunna ta del av aktivitete­r. Men kursplatse­rna som staden erbjuder är menade för nyanlända, så det finns inte plats för dem som bott här många år. Jag önskar staden kunde satsa på språkkurse­r också för dem. Utan språkkunsk­aper blir man väldigt beroende av sina barn och familjer.

INFÖR ÖPPNINGEN av Daisy Koti har bland annat riksdagsle­damöter Petteri Orpo och Saara-Sofia Sirén, och Åbos stadsdirek­tör MinnaArve lämnat en skriven hälsning eller en videohälsn­ing.

Arve kallar huset ett ”viktigt steg” för organisati­onen. Sirén kallar det ett ”ett ställe att mötas utan digitala medel”.

En före detta frivilliga­rbetare har spelat in en video.

– Framför allt är Daisy Ladies ett hem.

 ?? ALEXANDRA GRANBERG ?? RYMLIGT. Daisy Koti drar nytta av 300 kvadratmet­er nära Martinsbro­n.
ALEXANDRA GRANBERG RYMLIGT. Daisy Koti drar nytta av 300 kvadratmet­er nära Martinsbro­n.
 ??  ?? DUBBELLYCK­A. Hissu Kytö firade födelsedag och invigning av nya stället på onsdagen.
DUBBELLYCK­A. Hissu Kytö firade födelsedag och invigning av nya stället på onsdagen.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. ”När unga och äldre möts under samma tak, kan de dela erfarenhet­er.”
TILLSAMMAN­S. ”När unga och äldre möts under samma tak, kan de dela erfarenhet­er.”
 ??  ?? NYTT OCH FRÄSCHT. Cafét står öppet för allmänhete­n i det nya huset.
NYTT OCH FRÄSCHT. Cafét står öppet för allmänhete­n i det nya huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland