Åbo Underrättelser

Smittospri­dningen fortsätter eskalera

Finland är nu inne i fas två av coronapand­emin, bedömer Social- och hälsovårds­ministerie­ts strategich­ef. På små lokala orter vinner munskydden långsamt terräng.

-

Från och med torsdag rekommende­ras munskydd överallt i Egentliga Finland på sådana ställen där det är svårt att hålla avstånd till andra, såsom matbutiker, köpcentrum, biografer, publikeven­emang med mera. ÅU kollade läget vid några mataffärer i Kimito, Nagu och Pargas.

Vid mataffärer­na i Kimito centrum syntes betydligt fler bära munskydd än tidigare. Så här resonerar ett par av dem:

– Jag tycker att det är viktigt med munskydd, säger Marion Marttila.

Hon är tillsamman­s med Timo Marttila på väg in i en av mataffärer­na. Bägge bär munskydd.

De är vana munskyddsa­nvändare: redan i våras tog de skydden i bruk. Marttilas kommer från Vanda, men har sommarstug­a på Kimitoön.

ÅU kollar läget också utanför K-Supermarke­t Reimari 16-tiden på torsdagsef­termiddage­n och då är andelen som bär munskydd färre än hälften. En trogen kund berättar dock att hon överlag sett många fler munskyddsa­nvändare i Pargas de allra senaste dagarna.

– Jag lade märke till rekommenda­tionen om att man ska munskydd överallt i Egentliga Finland på er (ÅU:s) webbsida, förklarar Marjo Jokiniva, men själv har jag använt dem länge redan, tillägger hon.

– Jag började använda dem redan i våras.

Förklaring­en är att dels den att hon jobbar med barn och ungdomar som är i riskgrupp. Miro Hirvolampi som tillsamman­s med Jokiniva besöker butiken går i högstadiet Paraistens­eudun koulu.

– I skolan bär ingen munskydd, säger han, men till matbutiken tog han ett.

I NAGU VERKAR munskydd fortfarand­e vara mer sällsynta. Där såg ÅU:s reporter klart färre butiksbesö­kare som bar munskydd under torsdagen, än sådana som besökte affärer med munskydd.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ANJA KUUSISTO ?? VANA MED MUNSKYDD. Timo och Marion Mattila i Kimito, där de har stuga. Fasta adressen är i Vanda.
EMILIA ÖRNMARK ANJA KUUSISTO VANA MED MUNSKYDD. Timo och Marion Mattila i Kimito, där de har stuga. Fasta adressen är i Vanda.
 ?? ALEXANDRA GRANBERG ?? SKYDDAR ANDRA. Marjo Jokiniva i Pargas är van att bära munskydd bland annat för att hon jobbar med riskgruppe­r.
ALEXANDRA GRANBERG SKYDDAR ANDRA. Marjo Jokiniva i Pargas är van att bära munskydd bland annat för att hon jobbar med riskgruppe­r.
 ??  ?? FÅ MED SKYDD. På väg in eller ut från matbutiker­na i Nagu syntes få bära munskydd i går.
FÅ MED SKYDD. På väg in eller ut från matbutiker­na i Nagu syntes få bära munskydd i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland