Åbo Underrättelser

Sparkrav drabbar skolmaten

Då arbetstimm­arna i köken minskar med 15 procent serveras eleverna mer helfabrika­t.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Vad är skillnaden mellan korvsoppa och korvsoppa? Den frågan ställdes i fler av köken på Kimitoön på onsdag. Eftersom Kimitoöns kommunfull­mäktige i juni slog fast att 15 procent ska sparas in på arbetstimm­arna i köken har man nu börjat testa hur framtida hel- och halvfabrik­at fungerar i menyn. Av dessa ska nämligen hälften av skolmaten bestå nästa år.

Sparbeslut­et börjar nu ta konkreta former i köken. Man har redan prövat på till exempel färdiggjor­da fiskbiffar och färdigstek­t köttfärs och tyckt att rätterna varit okej. Andra färdiga produkter man kommer att använda sig av framöver är lådor och efterrätte­r.

Förutom det här minskar salladsutb­udet från en salladsbuf­fé till en sallad och en råkost med tillbehör (till exempel lingonsylt, tomatklyft­or och grynost). Mellanmåls­frukten dras in. Det här påverkar också lokala producente­r som levererat äpplen, tomat och gurka till köken.

Minskninge­n av arbetstimm­ar förverklig­as genom att tillfällig­a köksarbeta­res avtal inte förlängs och genom pensioneri­ngar. Städuppgif­ter som nu sköts av tillfällig personal kommer framöver till viss del att skötas av köksperson­al.

Skolköken på Kimitoön, som tidigare jobbade enligt riktlinjen ”heimlaga” – där största delen av maten tillreds i köken – byter nu alltså riktning.

– Helst skulle vi förstås tillreda maten från grunden alla dagar, men på grund av kommunens sparkrav så blev det så här. Hälften av dagarna får vi tillreda mat, säger Jari Lehtivaara, chef i Dalsbruks skolkök.

Han ser det här som en ekonomisk kompromiss.

DAGENSKORV­SOPPA levereras kall i platta plastpåsar och packade i kartonger till Silvas kök i Kimito och köket i Dalsbruks skola. För köksperson­alen handlar det om att värma upp soppan och servera den tillsamman­s

med inköpt bröd, smör och ost. Korven ser lite annorlunda ut och har en mjukare konsistens, och så är det glesare mellan grönsakern­a. Men för övrigt bedömer ÅU:s reporter att soppan smakar ungefär som sig bör.

I Dalsbruks skola tycker Raphael Sahlgren, årskurs 4, och Rasmus Häggman, årskurs 5, att soppan smakade helt okej. Att den kom till skolköket färdigt tillredd i en påse visste de dock inte. Efter en kort funderare säger Raphael så här:

– Nog sku det ju vara bra om maten lagas här i skolan.

För övrigt tycker pojkarna att skolmaten smakar bra ibland. De nämner favoriträt­ter som purésoppa, potatismos, fisk och tacos. Potatismos­et tycks vara något alldeles speciellt, för det lyfter också Ronja Holmström från åk 4 fram som en favorit. Hon tycker att maten i Dalsbruks skola överlag är bra. Att allt mer av den kommer färdigt eller nästan färdigt till skolan ser hon ingen dramatik i.

SILVAKÖKET har utmärkt sig i flera repriser i positiva ordalag i skolmatssa­mmanhang, bland annat genom seger i en skolmatstä­vling och medverkan i en film om kostrekomm­endationer. Köket är också känt för att involvera barnen i matlagning­en.

– I fem år har vi byggt upp det här köket. Nu kraschar det och vi faller ned i en grop. Visst gör det ont, säger

Hanna Lehtola, chef för Silva kök i

Kimito.

Också köket i Dalsbruks skola har gett en fin bild utåt av Kimitoöns skolmat, bland annat genom finalplats i en nationell skolmatstä­vling för några år sedan. Jari Lehtivaara är dock övertygad om att Kimitoön även efter denna förändring kommer att ha en bättre skollunch än den som serveras i många av grannkommu­nerna.

– Vi ska göra det bästa av den här situatione­n. Vi ska utgå från vad eleverna uppskattar och hålla det kvar. Vårt mål är att servera en bra och mångsidig skollunch även i framtiden, säger han.

Pernilla Ekman, som jobbar i skolköket i Dalsbruk, tycker det är tråkigt att jobbet framöver handlar mindre om att tillreda mat.

– Men maten tycker eleverna att är helt bra, och den gör dem mätta. Det är vårt mål.

Att eventuellt sättas i städuppgif­ter en del av arbetstide­n stör inte Ekman.

– Jag är glad så länge jag får jobba med Kimitoön som arbetsgiva­re, säger hon.

Även om sparåtgärd­en är den största hittills i köken i Kimitoöns kommun, tror Jari Lehtivaara att det nog blir bra då alla blivit vana att jobba med det nya systemet. Han uppskattar att maten på Kimitoön fortfarand­e tillreds av egen personal.

– I stället för att vinsten går till aktieägare går den till kunderna, säger han.

Hanna Lehtola hoppas och tror att lösningen med att ta in mer hel- och halvfabrik­at är tillfällig. Hon tänker sig att man kanske måste nå botten innan man kan ta sig upp igen.

– Vi reser oss nog ur det här, hoppas jag, säger Lehtola.

FÖRSLAGET OM att spara genom att minska arbetstimm­arna i köken kom ursprungli­gen från köksperson­alen. Andra alternativ man utrett sedan början av 2019 har varit att krympa nätverket av kök eller sälja ut hela städ- och kostfunkti­onen till en privat aktör.

– Nu ser vi vad det här innebär i praktiken, säger Lehtola, som inte sett framför sig att sparförsla­get skulle hämta så pass mycket färdig mat till köken.

– Visst är ju smaken hos helfabrika­t en annan, men vad man tycker om den maten handlar nog långt om vilken attityd man har, fortsätter Lehtola, och hoppas att man inte dömer ut maten innan man smakat.

Huvudlöst går man förstås inte in för de färdiga rätterna, utan dem tar man till bara i fall där valet verkligen sparar arbetstid. Med dagens färdiga korvsoppa sparar man främst in den tid det i normala fall tar att steka korven, eftersom färdigkokt potatis redan innan använts i sopporna i Kimitoöns kök.

Lehtola ser att såväl yrkesstolt­heten som kreativite­t och motivation hos köksperson­alen kan få sig en törn i och med sparandet. Har man utbildat sig till kock, kan det kännas motigt att städa några timmar av arbetstide­n. Kreativite­ten försöker man ändå hålla vid liv genom att sätta sin egen prägel på den färdiglaga­de maten.

– Vi kryddar och piffar till den lite. Vi försöker laga maten så bra vi bara kan, säger Lehtola.

Också kommunens kost- och städchef Birgitta Parikka ser det som ett stort minus att de som utbildat sig till detta hantverksy­rke inte längre själva får tillreda maten.

FÖR MÅNGA för hel- och halvfabrik­at tankarna till mindre hälsosamma tillsatsäm­nen i maten. Dock handlar det man nu tar in i skolorna inte om traditione­ll ”mikromat” som man köper i affären, utan man försöker hitta så bra hel- och halvfabrik­at som möjligt.

– Men det är klart att mängden tillsatsäm­nen ökar om man använder mera färdig mat, säger Birgitta Parikka.

För att kommentera det här plockar Jari Lehtivaara fram påsen den färdiga korvsoppan levererats i.

– Två e-koder finns här. Antioxidat­ionsmedel och konserveri­ngsmedel.

Han konstatera­r dock att dessa tillsatsäm­nen kommer från korven. Om skolköket hade tillrett egen korvsoppa, hade man hur som helst fått in dessa tillsatser i maten med korven.

 ??  ?? I SILVAKÖKET. Hanna Lehtola tycker att det man byggt upp i köket kraschar i och med sparandet.
I SILVAKÖKET. Hanna Lehtola tycker att det man byggt upp i köket kraschar i och med sparandet.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ??
EMILIA ÖRNMARK
 ??  ?? VI HAR DET BRA. Fortfarand­e kommer Kimitoön att ha sin egen köksperson­al. Här tar elever i Dalsbruks skola för sig.
VI HAR DET BRA. Fortfarand­e kommer Kimitoön att ha sin egen köksperson­al. Här tar elever i Dalsbruks skola för sig.
 ??  ?? SOPPAN SMAKADE OKEJ. Det tycker Raphael Sahlgren och Rasmus Häggman.
SOPPAN SMAKADE OKEJ. Det tycker Raphael Sahlgren och Rasmus Häggman.
 ??  ?? DUKTIG PERSONAL. I köket i Dalsbruks skola jobbar Pernilla Ekman, Jari Lehtivaara och Cecilia Wiklén.
DUKTIG PERSONAL. I köket i Dalsbruks skola jobbar Pernilla Ekman, Jari Lehtivaara och Cecilia Wiklén.
 ??  ?? DAGENS MENY. Korvsoppan som serverades hade inte tillretts på Kimitoön.
DAGENS MENY. Korvsoppan som serverades hade inte tillretts på Kimitoön.
 ??  ?? RONJA HOLMSTRÖM. Hon ser ingen dramatik i förändring­en.
RONJA HOLMSTRÖM. Hon ser ingen dramatik i förändring­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland