Åbo Underrättelser

Flaskhals i Åbo blir smalare nästa vecka

» Bilister i Åbo uppmanas välja andra rutter då Aningaisga­tans korsning med Eriksgatan grävs upp.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Den senaste månaden har grävarbete­t på Aningaisga­tan i Åbo förorsakat långa köer, särskilt för dem som kommit in till staden norrifrån. Nu verkar det ändå som om många bilister har valt andra rutter.

– Vi får trots det fortsättni­ngsvis nästan dagligen feedback om trafikarra­ngemangen, säger platschef Mikael Hellström.

Arbetet skulle ändå inte vara möjligt utan stängda körfält, säger Hellström, som arbetar för Oteran. Det är Oteran som sköter grävjobbet för rören som läggs ned av stadens bolag Åbo Vattenförs­örjning.

DENNUVARAN­DE flaskhalse­n kommer snart att bli mycket knepigare, säger Hellström. Han hoppas därför att allt fler bilister väljer andra rutter.

– Efter en vecka kommer vi att vara mitt i korsningen med Eriksgatan. Det blir en utmaning särskilt för alla bussar som ska vända där. Då blir det också nattjobb då vi gräver gropen.

Sedan behövs ramper, som i sin tur gör trafiken långsammar­e. Därtill blir det köer också åt andra hållet, då ett körfält stängs för dem som kommer från Dombrons håll.

Själva diket grävs av litet team från Oteran, en grävmaskin och fem personer. Rörjobbet sköts av Åbo Vattenförs­örjning.

MÅLET ÄR ATT gatuavsnit­tet som sträcker sig fram till Dombron är klart i slutet av november. Sedan följer en några veckor lång paus i arbetet, så att jultrafike­n kan löpa smidigt.

Det är också tänkt att Dombron klarar sig utan större ingrepp, säger Hellström.

– Under bron finns två gamla gasrör. Tanken är att de nya rören kan skjutas in i dem.

Trots att rördiket ska sträcka sig ända upp till korsningen med Sirkkalaga­tan, är sannolikhe­ten att stöta på historiska jordlager ganska liten.

– Vi gräver på platser där det ligger rör sedan tidigare, men om vi hittar något i en gropkant kallar vi på arkeologer från Museiverke­t. De har redan varit här och kollat några gånger.

NÄR ARBETET avancerat till andra sidan ån väntar den andra stora utmaningen, i den livliga korsningen med Tavastgata­n.

– När vi kommit förbi den blir allt lättare uppe i backen på Nylandsgat­an, där det finns mer plats.

En exakt tidtabell kan Hellström inte ge. Arbetet beräknas vara helt klart senast den 1 oktober 2021, alltså efter nästan ett år. Det är ändå möjligt att det sker mycket tidigare.

Det blir en utmaning särskilt för alla bussar som ska vända där. Mikael Hellström, platschef

– Allt hänger på hurdan vinter vi får. Men det är väl så att om vi hoppas på en mild vinter, så blir den smällkall och snörik.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM MAPCREATOR / STEFAN HOLMSTRÖM ?? MOT SIRKKALAGA­TAN. Inom kort ska Aningaisga­tans korsning med Eriksgatan grävas upp.
STEFAN HOLMSTRÖM MAPCREATOR / STEFAN HOLMSTRÖM MOT SIRKKALAGA­TAN. Inom kort ska Aningaisga­tans korsning med Eriksgatan grävas upp.
 ??  ??
 ??  ?? FLASKHALS. Köbildning­en i Aningaisga­tans backe har minskat men trafiken brukar ännu gröta till sig ordentligt här under rusningtid.
FLASKHALS. Köbildning­en i Aningaisga­tans backe har minskat men trafiken brukar ännu gröta till sig ordentligt här under rusningtid.
 ??  ?? RÖRJOBB PÅ ANINGAISGA­TAN. Klart ska det vara nästa höst.
RÖRJOBB PÅ ANINGAISGA­TAN. Klart ska det vara nästa höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland