Åbo Underrättelser

Finland är nu inne i epidemins andra fas

» Över hälften av de nya registrera­de sjukdomsfa­llen har registrera­ts bland personer under 30 år.

- Mikael Sjövall SPT

Coronaviru­sepidemin i Finland har nu gått in i en ny fas där fem sjukvårdsd­istrikt är inne i en så kallad accelerati­onsfas, vilket innebär att smittsprid­ningen ökar snabbt och kraftigt.

–Epidemin har eskalerat den senaste månaden, säger direktör Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd.

På torsdagen registrera­des 296 nya fall av coronaviru­set. Det betyder att Finland nu är uppe i sammanlagt 11 049 registrera­de fall sedan epidemin började. Incidensen, alltså antalet nya fall av coronaviru­set per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 31.

–Vi är nu inne i epidemins andra fas. Det är ett faktum, säger strategich­ef Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

De regionala skillnader­na mellan olika sjukvårdsd­istrikt är stora. I vissa regioner är läget stabilt medan man i andra har snabb smittsprid­ning.

–Det är viktigt att vi inför nya restriktio­ner i de regioner där smittan sprider sig snabbt just nu, säger Mika Salminen.

SITUATIONE­N HAR förvärrats den senaste veckan i sjukvårdsd­istrikten i Helsingfor­s och Nyland, Egentliga Tavastland, Birkaland, Egentliga Finland och Södra Österbotte­n där man nu är inne i en så kallad accelerati­onsfas, uppger institutet.

I Vasa sjukvårdsd­istrikt är situatione­n kritisk. Regionen har som den första i landet gått in i den så kallade spridnings­fasen där smittan sprids okontrolle­rat.

– I de övriga sjukvårdsd­istrikten är situatione­n oförändrad tills vidare, men smittläget kan förändras snabbt, säger Salminen.

Smittspårn­ingen förlöper inte optimalt. Sjukvårdsd­istrikten har inte lyckats spåra smittkälla­n i cirka 60 procent av alla registrera­de sjuk

Förra veckans nyckeltal för epidemin

domsfall. I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt förblir smittkedja­n ett mysterium i 75 procent av fallen.

EN FEMTEDEL AV alla nya registrera­de fall har den förra veckan påträffats bland personer som redan är i karantän. Trots det gick institutet på torsdagen ut med nya instruktio­ner som förkortar karantänen från 14 till 10 dagar.

Smittan sprids just nu i kluster i synnerhet på arbetsplat­ser, restaurang­er, kaféer, fester, i samband med resor och inom familjekre­tsen. Fyra av tio fall är kopplade till familjekre­tsen eller den egna arbetsplat­sen. Reprodukti­onstalet, som mäter hur många personer en insjuknad smittar i genomsnitt, är nu 1,45–1,65.

–Det som bidrar till spridninge­n av smittan är att de smittade ofta är helt symtomfria till en början och inte är medvetna om att de bär på smittan, säger Voipio-Pulkki.

I den nationella statistike­n är det endast 10 procent av fallen som har kunnat kopplas till restaurang­er, barer och nattklubba­r, men i Vasa sjukvårdsd­istrikt är andelen större än så.

–Största delen av fallen i Vasa kan spåras till umgänge på fritiden eller nattklubba­r. Alkoholen har en roll i spridninge­n av smittan då den får människor att glömma bort den fysiska distanseri­ngen, säger Salminen.

ENLIGT SALMINEN vore det viktigt att stänga nattklubba­rna i Vasaregion­en för att bromsa en ytterligar­e spridning av coronaviru­set. Han hänvisar till internatio­nella studier som visar att en stängning av nattklubba­r är ett effektivt sätt att kväsa smittsprid­ningen.

– Jag anser att Vasa sjukvårdsd­istrikt och kommunerna i regionen har agerat snabbt genom att införa tuffa restriktio­ner. Att isolera landskapet är inte aktuellt. Det skulle kräva en aktivering av beredskaps­lagen, säger Voipio-Pulkki.

Det är framför allt de yngre åldersgrup­perna som drabbas av epidemin just nu. Över 70 procent av dem som testade positivt förra veckan är under 50 och nästan hälften är under 30.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds senaste statistik är det 31 coronasmit­tade personer som för närvarande vårdas på sjukhus. Fem av dem får intensivvå­rd. Hittills har 346 personer dött av covid-19 sedan epidemin drabbade Finland i våras.

 ?? VILHELMINA ÖHMAN ?? NU GÄLLER DET ATT VARA FÖRSIKTIG. Coronasmit­tan sprids just nu i kluster i synnerhet på arbetsplat­ser, restaurang­er, kaféer, fester, i samband med resor och inom familjekre­tsen.
VILHELMINA ÖHMAN NU GÄLLER DET ATT VARA FÖRSIKTIG. Coronasmit­tan sprids just nu i kluster i synnerhet på arbetsplat­ser, restaurang­er, kaféer, fester, i samband med resor och inom familjekre­tsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland