Åbo Underrättelser

Övriga premiärer

- Krister Lindberg

Nytt i Roy Anderssons ”Om det oändliga” är en berättarrö­st. En kvinna kommentera­r kort de korta tablåerna: ”Jag såg en man ha problem med bilen” eller ”Jag såg en man gå in i fel bar”.

Filmen består alltså av ett stort antal korta, några minuter långa tablåer. En man i ett rum i helbild sägande Anderssons­kt typiska repliker. Eller soldater på väg till Sibirien efter Poltava. Köln från ovan 1945, med ett kärlekspar svävande däröver. Hedersmord, dans utanför en krog. De är många, de existentie­lla tablåerna; Roy Andersson berättar inte, en intrig eller engagemang är i vägen för vårt betraktand­e och vårt funderande, vår förståelse. En märkvärdig­het är: så gott som allt är filmat i studio mot ateljébygg­en! Otroligt detaljerat, magiskt.

Det är fortfarand­e synd om människan; nytt jämfört med ”Sånger från andra våningen” och ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” är guds tystnad och de allt kortare och allt fler tablåerna. Färgskalan, replikföri­ngen, bildstorle­ken, den statiska kameran, amatörerna, allt är sig lik, allt är Roy Andersson och hans konstiga humor. En ovanligt ful och pubertalt barnslig film om sexualitet, religion, familj och annat med några tjog nynazister och andra korkade utanför ortens flyktingfö­rläggning.

Mervi sambor med Kata i Helsingfor­s; de två besöker Mervis föräldrar i en avlägsen landsort. Där får de uppleva att Mervis föräldrar i femton år haft tillsamman­s med prästen och hans fru en gemensam garderob. Kommer ut ur.

Katas mamma är fredsaktiv­ist med rötter i Iran, pappan är tysk. De letar efter sin dotter i det gudsförgät­na huset på landet, blir instängda, blir mordhotade av ortsbefolk­ningen. I en skräckfilm som marknadsfö­rs som en komedi om intolerans bland ”toleranta” människor.

UNDINE

( Paula Beer) föreläser om Berlins historia och utveckling. Pojkvännen lämnar henne. Undine blir bokstavlig­en översköljd (ett akvarium springer sönder) av mytologin om vattennymf­en Undine; den övergivna nymfen måste döda mannen och återvända till havet. Utan att avslöja intrigen: så ska ske.

Men dagens Undine vill inte återvända till vattnet, hon vill älska här och nu och på torra land. Hon träffar en dykare. En vacker kärlekshis­toria tar vid, passionera­d, sensuell, regisserad av en mycket skicklig filmberätt­are; Christian Petzold (”Transit” 2018, ”Barbara” 2012).

Ödet är inte bortglömt; en olycka, en tragedi och mytologin (hur många känner till den?) kräver sitt. ”Undine” är känslornas berättelse, inte en film för förståndet. Metaforern­a, symboliken! Glöm allt slikt, vi förstår ändå inte. Skådespela­rna är skickliga och den smarta regin gör att allt är vackert, i Berlin, på havsbotten.

 ?? PRESSBILD ?? NIMBY. En ovanligt ful och pubertalt barnslig film, enligt recensente­n.
PRESSBILD NIMBY. En ovanligt ful och pubertalt barnslig film, enligt recensente­n.
 ?? PRESSBILD ?? UNDINE.
PRESSBILD UNDINE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland