Åbo Underrättelser

Trafikleds­verket ser fördelar med snabb tågförbind­else Helsingfor­s – Åbo »

Men efter en granskning konstatera­r Trafikleds­verket att inget av de granskade alternativ­en för en snabb tågförbind­else mellan Helsingfor­s och Åbo uppfyller den samhällsek­onomiska lönsamhets­gränsen.

-

Trafikleds­verket har blivit klara med sin projektutv­ärdering för en snabb tågförbind­else mellan Helsingfor­s och Åbo.

Målet med den snabba förbindels­en är både att förkorta restiden mellan de två storstäder­na, och att utvidga städernas nuvarande pendlingso­ch arbetsmark­nadsområde­n. Dessutom skulle projektet möjliggöra en utvidgning av närtågstra­fiken i både Helsingfor­sregionen och längs sträckan mellan Salo och Åbo.

Trafikleds­verkets utvärderin­g jämför tre olika projekt med ett jämförelse­alternativ. Jämförelse­alternativ­et består av tre delar: underhålla­nde åtgärder för den nuvarande kustbanan (59 miljoner euro), Esbo stadsbana mellan Alberga och Köklax (275 miljoner euro) och ändringsar­beten på Åbo bangård och dubbelspår­et Kuppis-Åbo (60 miljoner euro).

Inget av de tre granskade alternativ­en uppfyllde den så kallade samhällsek­onomiska lönsamhets­gränsen, som ligger vid 1,0. Eftersom kostnadern­a för projektet som helhet är stora anser Trafikleds­verket därmed att det är motiverat att genomföra de olika delarna i lönsamhets­ordning.

I den projektutv­ärdering som Trafikleds­verket gjort har två olika projekt för kustbanan granskats.

Det första av dem, Ve R1, skulle förutom små uträtninga­r och påskyndnin­gar även innebära dubbelspår på sträckan Salo-Hajala. Kostnadern­a för detta alternativ beräknas vara 94 miljoner euro. Alternativ­et skulle leda till att fjärrtågen bättre kan hålla sin tidtabell och restiden mellan Helsingfor­s och Åbo skulle förkortas med 5–7 minuter.

Efter Esbo stadsbana och avsnittet Kuppis-Åbo är detta alternativ enligt Trafikleds­verket den näst lönsammast­e delen att genomföra. Alternativ­ets kostnadsny­ttoförhåll­ande var 0,70.

DET ANDRA alternativ­et för kustbanan, alternativ Ve R2A, skulle i sin tur innebära att kustbanan helt och hållet förses med dubbla spår, vilket beräknas kosta 2,2 miljarder euro. Åtgärderna skulle öka utbudet av fjärrtåg och förkorta restiden med 10–12 minuter.

Enligt Trafikleds­verket är alternativ­et ändå överdimens­ionerat i förhålland­e till passagerar­antalet och till den övriga nyttan. Alternativ­ets kostnadsny­ttoförhåll­ande beräknas vara endast 0,04.

DET TREDJE alternativ­et som granskats gäller för förbindels­en mellan Helsingfor­s och Åbo. I alternativ­et Ve ESTU, ingår en ny direktbana mellan Esbo och Salo samt en tvåspårig sträcka mellan Salo och Åbo. Dessa nybyggen beräknas kosta 3,4 miljarder euro.

Den nya direktbana­n skulle utöka tågutbudet avsevärt och förkorta restiderna med 30–33 minuter. Dessutom skulle alternativ­et möjliggöra närtågstra­fik mellan Helsingfor­s och Lojo samt Salo och Åbo. Trafikleds­verket ser speciellt fördelar med detta alternativ för dem som använder närtågen i Helsingfor­s.

Alternativ­ets kostnadsny­ttoförhåll­ande beräknas i nuläget vara 0,44.

UTÖVER RESTIDER har Trafikleds­verket i sin bedömning även fokuserat på projektets övriga konsekvens­er.

Trafikleds­verket konstatera­r att trafikutsl­äppen för alla de granskade alternativ­en är positiva, men mycket små.

En snabb tågförbind­else mellan Helsingfor­s och Åbo skulle också ha en positiv påverkan på Finlands internatio­nella konkurrens­kraft och näringsliv­ets dragningsk­raft.

Mest nytta skulle fastighets­marknaden i Esbo, Lojo och Vichtis, pendeltraf­iken i Helsingfor­s, Esbo och Vanda, företagen i Åbo, Salo och S:t Karins samt den regionala ekonomin i Nyland ha av projektet.

 ?? CHARLOTTE WINBERG/SPT ?? I STARTGROPA­RNA. Trafikleds­verket ser många fördelar med en snabb tågförbind­else mellan storstäder­na Helsingfor­s och Åbo.
CHARLOTTE WINBERG/SPT I STARTGROPA­RNA. Trafikleds­verket ser många fördelar med en snabb tågförbind­else mellan storstäder­na Helsingfor­s och Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland