Åbo Underrättelser

Kärlekens svåra konst

Kärlek bär på en längtan efter ömsesidigh­et, men vi skall akta oss för att förutsätta en viss form av gensvar

- Björn Vikström professor i systematis­k teologi

Idag är det många som tvekar att ta ordet Gud i sin mun, även om man längtar efter och kanske också har erfarenhet av att möta Livet som något överväldig­ande stort och heligt.

Man kan tycka att det dubbla kärleksbud­ets ord om att vi skall älska Gud av hela vårt hjärta, vår tanke och vårt förstånd vittnar om en hängivenhe­t på gränsen till fanatism. Världspoli­tiken, historien och egna erfarenhet­er har gjort oss tveksamma, kanske till och med cyniska, ifråga om totala engagemang.

Vår naturliga längtan efter att ge oss hän för något högre ändamål dämpas därför av insikten om hur fel det kan gå när någon helt går upp i en kärleksrel­ation, en politisk ideologi eller en religiös tro.

Men det dubbla kärleksbud­et handlar inte om blind underkaste­lse, utan om att förverklig­a kärleken kreativt och lyhört. Budet visar att livets mening inte går att hitta inom oss själva, utan i relationer­na till Livets ursprung och till medmännisk­orna och naturen.

En annan av det dubbla kärleksbud­ets poänger är att gudsrelati­onen inte kan frikopplas från ansvaret och omsorgen för andra. Det dubbla kärleksbud­et är dubbelt just därför att det visar att det inte kan finnas någon kärlek till Gud om den inte kombineras med kärlek till medmännisk­an.

Mellanmäns­klig kärlek kan också bli allt för påträngand­e och översvalla­nde, så att den förkväver snarare än upprättar och befriar. Det här kan förekomma både i parförhåll­anden, i föräldrakä­rlek och i vänskap: en kärlek som glider över i ett behov att äga, kontroller­a och manipulera.

Det dubbla kärleksbud­ets prioritets­ordning, att rikta kärle

»

ken först till Gud, och sedan till medmännisk­an, kan utgöra ett skydd mot att fixeras vid enskilda relationer. Vi skall inte kräva av en enda människa att hen skall kunna fylla alla våra behov av vänskap, intimitet, tankeutbyt­e, tröst och glädje.

Kärlek bär på en längtan efter ömsesidigh­et, men vi skall akta oss för att förutsätta en viss form av gensvar. Dessutom kan insikten om att olika människor och gemenskape­r på varierande och kompletter­ande sätt kan svara mot våra behov och drömmar befria enskilda relationer från orealistis­ka krav.

Det dubbla kärleksbud­et är egentligen tredelat: älska Gud, och din medmännisk­a som dig själv. Kärlek handlar inte om att göra sig själv osynlig, att bortse från alla egna behov och sin egen integritet. Vi skall vi inte sätta våra egna behov framom andras, men vi får vara barmhärtig­a mot oss själva också i kärleken, och inte kräva felfrihet eller total osjälviskh­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland