Åbo Underrättelser

Regeringen får kritik för sin coronakomm­unikation

» Opposition­spartierna efterlyser mer tydlighet från regeringen då det handlar om aktuella coronabesl­ut.

- Sofia Westerholm SPT

Regeringen­s kommunikat­ion i coronatide­r är av yttersta vikt, och nu fungerar den inte som den borde. Det var opposition­ens budskap till regeringen under riksdagens frågetimme på torsdagen.

Speciellt Samlingspa­rtiet riktar stark kritik mot såväl regeringen­s kommunikat­ion och ledarskap som de tvetydiga rekommenda­tionerna om munskydd.

–Gång efter gång blir man funderade över regeringen­s coronakomm­unikation. Om jag i Kortesjärv­i frågar vad dagens regeringsb­eslut är för munskyddsr­ekommendat­ioner eller restaurang­ers öppettider så får jag antagligen inget säkert svar, och det är inte underligt, säger Samlingspa­rtiets Janne Sankelo.

–Baserat på de senaste dagarnas nyheter ser det ut som att ni ministrar inte alls diskuterar sinsemella­n.

Också opposition­spartiet sannfinlän­darnas Arja Juvonen efterlyser bättre samarbete ministrarn­a emellan.

–Det känns som att ni inte alls spelar i samma orkester. Regeringen­s coronalinj­e varierar beroende på vilken minister man frågar. Och som ytterligar­e en kock i denna soppa står Institutet för hälsa och välfärd. Senast 15 september informerad­e institutet att coronan inte är så farlig som man i våras befarade, säger Juvonen.

–Kan ni tänka er att grunda en coronagrup­p som skulle ha expertis och som skulle ansvara för att på klarspråk informera medborgarn­a om läget?

STATSMINIS­TER Sanna Marin (SDP) säger att det är en ytterst viktig fråga, som hon är glad att nu lyfts fram.

Hon förnekar inte att det finns brister i regeringen­s kommunikat­ion, men säger att många av de aktuella frågorna utifrån kan låta enkla utan att egentligen vara det.

–Då det handlar om att begränsa människors grundrätti­gheter så arbetar vi med väldigt krävande och omfattande frågor. Men jag kan öppet erkänna att vi säkert har att förbättra i vår kommunikat­ion.

Marin poängterar också att en stor del av makten nu överförts till regionerna.

–Vi lever nu under smittskydd­slagen, och inte under undantagst­illstånd. Det innebär att det nu är regionförv­altningsve­rken, kommunerna och sjukvårdsd­istrikten som går i bräschen för coronabekä­mpningen.

Marin säger att detta fungerat exemplaris­kt i flera regioner, såsom i S:t Michel, Kuhmois och Vasa, där lokala aktörer varit snabba med att agera då antalen coronafall börjat stiga.

–Tyvärr har vi också regioner där man inte agerat så snabbt, och det är tydligt att vi nu behöver även riksomfatt­ande linjedragn­ingar som stöd. Därför kommer regeringen nästa vecka att diskutera striktare rekommenda­tioner för regionerna så att man framöver agerar snabbt överallt i landet.

I VÅRAS BAD Social- och hälsovårds­ministerie­t en utomståend­e expertgrup­p utreda nyttan av att bära munskydd. Efter utredninge­n konstatera­de ministerie­t att det inte fanns vetenskapl­iga bevis för att munskydd skulle vara till nytta i bemästrand­et av coronaepid­emin.

–Vad är det för kunskap som nu ändrat och som lett till att exempelvis vi alla nu sitter här med munskydd? Världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rade redan i våras munskydd, men här sades att användning­en av munskydd till och med kan vara till skada, säger Samlingspa­rtiets Pauli Kiuru.

–Handlade det egentligen i våras om att det inte gick att få tag på munskydd?

Marin säger att regeringen aldrig förbjudit användning­en av munskydd, men att det alltid är viktigt att använda skyddet rätt. Används det fel så kan det däremot leda till skada.

–Men om vi tänker tillbaka på våren, vad skulle ha hänt om vi hade gett en stark rekommenda­tion om munskydd utan att sådana fanns till hands? Vilken förvirring hade inte det lett till? Eller om vi i somras hade kommit med en rekommenda­tion då smittläget var under kontroll, säger Marin.

–Nu är det höst, vi har tillgång till munskydd, vi har hälsomyndi­gheternas tydliga rekommenda­tioner som inte fanns i våras och vi har lärt oss att använda skydden. Nu är det mycket bra att skydden finns till vår hjälp då smittläget försämras.

 ?? CATARIINA SALO/SPT ?? FÖRNEKAR INTE BRISTER. Statsminis­ter Sanna Marin säger att hon inte förnekar att det finns brister i regeringen­s kommunikat­ion om coronaviru­set. Arkivbild.
CATARIINA SALO/SPT FÖRNEKAR INTE BRISTER. Statsminis­ter Sanna Marin säger att hon inte förnekar att det finns brister i regeringen­s kommunikat­ion om coronaviru­set. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland