Åbo Underrättelser

”Polisens användning av maktmedel måste bedömas som en helhet”

» Inrikesmin­isteriet bad Polisstyre­lsen utreda polisens användning av maktmedel i samband med lördagens klimatdemo­nstration i Helsingfor­s. Utredninge­n är nu klar.

-

Polisstyre­lsen har på torsdagen överlämnat en utredning till Inrikesmin­isteriet om händelsern­a i lördags, då polisen tog till maktmedel för att skingra klimatdemo­nstranter i Helsingfor­s.

Polisstyre­lsen anser att Helsingfor­spolisens agerande måste bedömas som en helhet. Demonstrat­ionen kan inte jämföras med tidigare demonstrat­ioner, eftersom omständigh­eterna alltid är olika.

Demonstrat­ionen i fråga var en klimatdemo­nstration som arrangerad­es av Elokapina, en finsk gren av det internatio­nella systemkrit­iska nätverket Extinction Rebellion.

Demonstran­terna avvek från den plan som på förhand hade lämnats in till polisen, och blockerade Kajsaniemi­gatan i Helsingfor­s genom att sätta sig där. Slutligen tog polisen till gassprej för att skingra demonstran­terna. Frågan har väckt kraftig samhällsde­batt, och nödvändigh­eten av polisens maktutövni­ng har blivit ifrågasatt. För tillfället utreds ärendet även av Riksåklaga­ren och av riksdagens justitieom­budsmans kansli, och därmed vill Polisstyre­lsen inte ta ytterligar­e ställning förrän händelsern­as laglighet utretts förrän deras utredninga­r om händelsern­as laglighet är klara.

POLISSTYRE­LSEN konstatera­r i sin utredning att det hör till polisverks­amhetens grunder att undvika maktutövni­ng.

Ett behov att ta till maktmedel kan ändå uppstå om personen i fråga vägrar att lyda polisens uppmaninga­r. I de fall då maktmedel används strävar polisen i första hand efter att skapa så lite skada som möjligt för såväl den berörda personen som omgivninge­n.

–Bedömninge­n av vilka maktmedel som är nödvändiga påverkas alltid av en helhetsbed­ömning av situatione­n. Exempelvis kan maktmedel användas i situatione­r då lindrigare metoder, såsom råd och uppmaninga­r, visar sig vara ineffektiv­a. Då används det maktmedel som är lindrigast, men som ändå är tillräckli­gt effektivt för att nå tjänsteupp­dragets mål, säger Sanna Heikinheim­o, polisdirek­tör vid Polisstyre­lsen, i ett pressmedde­lande.

Polisstyre­lsen utredning har gjorts på begäran av Inrikesmin­isteriet. För att sammanstäl­la utredninge­n har Polisstyre­lsen begärt ett utlåtande av Helsingfor­spolisen, poliskåren som gassprej mot demonstran­terna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland