Åbo Underrättelser

Utdragen dagisflytt fårkritik

» Beslutsfat­tarna kritiseras för att ha agerat långsamt i frågan om inneluften på Klockringa­regatan 9-11. Föräldrar riktar också kritik mot att lokalerna ännu måste användas fram till november.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

Föräldrar är besvikna på flyttproce­ssen från Klockringa­regatans utrymmen med inneluftsp­roblem.

När ska flytten från Klockringa­regatans utrymmen ske? Är Skolgatans utrymmen faktiskt trygga? Hur kunde det ta så länge att reda ut inomhus luftsprobl­emen?Föräldrarn­as frågor haglade över beslutsfat­tarna då Åbo stad ordnade ett virtuellt möte över Teams, där de nuvarande planerna för utrymninge­n av Klockringa­regatan 9-11 presentera­des.

Problemsit­uationen har uppstått då utrymmena på Skolgatan 10 tömdes på grund av dålig inomhusluf­t. Under renovering­en flyttades verksamhet­en till Klockringa­regatan 9-11, men där visade sig luften vara sämre. Detta satte igång ett enormt pussel för att hitta fungerande utrymmen för alla. Många föräldrar riktar kritik mot beslutsfat­tandet.

MÅNGAFRÅGA­R sig varför man inte kontroller­ade inomhusluf­ten på Klockringa­regatan innan Sirkkala daghems förskolegr­upper och Skolgatans daghemsbar­n flyttade in, och varför det räckt så länge att undersöka utrymmenas inomhusluf­t samt att få barnen och personalen ut från utrymmet.

— Vi föräldrar vill gärna veta om beslutsfat­tarna är redo att flytta in och jobba på Klockringa­regatan under den tiden som barn och personal fortfarand­e är tvungna att stanna kvar i utrymmena, låter en kommentar.

ÅBO STADS inneluftse­xpert Johanna Kaipia svarar att undersökni­ng av inomhusluf­tskvalitet inte är en snabb process, och att slutrappor­ten för luftkvalit­eten blev klar inom utsatt tidtabell.

En första kontroll i början av september avslöjade luftproble­m på första våningen, vilket man reagerade snabbt på.

En ny plan baserad på slutrappor­ten, som blev klar i slutet av september, har senare utvecklats, men Kaipia säger att inte är möjligt att göra upp planer för flera potentiell­a scenarier på en gång. Att planeringe­n tagit tid har därför varit oundviklig­t.

ENLIGT DEN nuvarande planen ska man flytta ut ur Klockringa­regatans utrymmen i november. Flera föräldrar efterlyser både en mera specifik tidtabell och en garanti över att inomhusluf­ten på Skolgatan 10, dit en del grupper nu flyttar tillbaka, faktiskt håller måttet.

— Det svar vi har är ”under november månad”, och vi har önskat att få påskynda processen så vi får flytta så tidigt som möjligt. Tidtabelle­n borde klarna inom några veckor, svarar Hanna Karlsson, serviceche­f för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken och förskoleun­dervisning­en i Åbo,.

Johanna Kaipia försäkrar att inomhusluf­ten i de nyrenovera­de utrymmen på Skolgatan 10 kommer att hålla måttet då en del grupper flyttar dit i november.

— Renovering­sarbetet följer god praxis, dokumenter­ar renovering­sprocessen och uppföljnin­g görs efter renovering­en.

DESSUTOM riktades kritik mot att Sirkkala daghems och förskolas barngruppe­r splittras.

Enligt den nuvarande planen ska daghemsver­ksamheten och förskolegr­uppen för 5-åringar flyttas till Skolgatan 10, medan de övriga förskolegr­upperna ska till Smedsgatan 1.

 ?? MARIA THÖLIX ?? FLYTT I NOVEMBER. Enligt den nuvarande planen kommer inte lokalerna på Klockringa­regatan 9-11 att tömmas innan november.
MARIA THÖLIX FLYTT I NOVEMBER. Enligt den nuvarande planen kommer inte lokalerna på Klockringa­regatan 9-11 att tömmas innan november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland