Åbo Underrättelser

Piffen byggerpå långsikt

» Tre matcher återstår i division två. Tränare Stefan Strömborg är nöjd med säsongen så här långt. Glädjer sig också över andra lagets avancemang till Fyran.

- Johan Backas 050-5621258 johan.backas@aumedia.fi

Tredje i tvåan, men ingen satsning på avancemang – det är långtidspl­anering som gäller för Pargaslage­t.

FOTBOLL. Huvudträna­ren Stefan Strömborg är i huvudsak nöjd med Pargas IF:s säsong i division två så här långt.

Laget har på 14 matcher samlat 23 poäng, och placerar sig med det på en tredje plats i tabellen.

– Jag brukar säga att serietabel­len inte ljuger, men får de poäng man förtjänar. Det tycker jag har gällt för oss i år också. Vi har kämpat om poäng eller seger i varje match, det är jag väldigt nöjd med, säger Strömborg.

FÖLJANDE match spelar Piffen först den 17 oktober, alltså nästan två veckor efter Klubi 04-matchen i söndags som slutade i en 0–1-förlust.

För att hålla matchtempo­t uppe möter Pargaslage­t därför Finland U18/19-landslag i Eerikkilä den 13 oktober. Delvis ställs de alltså mot samma spelare som besökte Pargas i helgen.

– Klubi 04 har nio spelare som är aktuella för det landslaget. Att vi klarade av att utmana de överlägsna serieledar­na ser jag som ett gott tecken. Det betyder att vi inte kan gå in med något annat mål än att vinna våra tre sista matcher, säger Strömborg.

SPELMÄSSIG­T tycker Strömborg att det stundtals sett väldigt bra ut, i goda stunder hör Piffens spel till toppskikte­t i serien.

Utmaningen är att hitta den nivån i längre perioder än 20–30 minuter, säger Strömborg.

– Vi måste nöta vårt eget spel på träningarn­a bara. Vi ska minnas att vi har många unga spelare som ännu är i A- eller B-juniorsåld­ern, så vi måste ha tålamod.

MÅLET INFÖR säsongen var att etablera Piffen som ett stabilt division två-lag. Då seriekontr­aktet säkrades i god tid har lagledning­en redan ett tag vid sidan om det dagliga arbetet kunnat blicka framåt på nästa säsong.

Strömborg säger att det ser bra ut och att han tror att stommen fortsätter, vilket gör det enklare att utveckla spelet till nästa säsong.

Även om laget ligger högt i tabellen svävar man inte på några moln, försäkrar Strömborg.

– Piffen ska etablera sin plats i Tvåan, det är ännu det primära målet. Det är klart man kan drömma om division ett, men det är helt andra budgetar som gäller där, så det lär nog förbli en dröm åtminstone för stunden.

Lika viktigt som att få ihop en bra spelartrup­p är det att organisati­onen kring laget stärks, säger Strömborg.

På det viset garanteras en kontinuite­t även om någon nyckelpers­on av en eller annan orsak slutar.

HANÄRVÄLDI­GT nöjd med årets publiksiff­ror på Pajbacka, som ofta varit minst 300 personer. Som grädde på moset var söndagens match med hela 447 åskådare, då den spelades direkt efter junioravsl­utningen.

Strömborg, som också fungerar som Piffens träningsch­ef för juniorerna, vill också lyfta fram hur viktigt det är att inte bara satsa på representa­tionslagen.

– Utan juniorerna är det onödigt att satsa på herrar eller damer. Juniorerna är grunden för hela föreningen. Därför är jag väldigt nöjd med hur vi kunnat profilera oss de senaste åren, som ett lag som verkligen släpper fram juniorer, säger Strömborg.

PIF-AKADEMIN där gymnasieel­ever kombinerar skolgång och fotboll med bland annat morgonträn­ingar får också mycket beröm.

Strömborg tycker att det synts klart i spelarnas utveckling att de kunnat träna mera.

– Vi har inte samma mängder juniorer som Åboklubbar­na, det betyder att vi måste göra vårt bästa för att utveckla dem alla, säger Strömborg.

PÅTORSDAGS­KVÄLLEN fick Strömborg anledning att le ännu lite bredare, när föreningen­s andra lag tog steget upp till division fyra. Det betyder två avancemang på två år.

– Det är väldigt bra jobbat, fyran är en bra nivå just nu att spela på för andra laget. Där har spelarna bättre möjlighet att utvecklas.

 ??  ??
 ?? JESPER LINDBLOM ?? PAJBACKA LOCKAR. Stefan Strömborg är väldigt nöjd med publiksiff­rorna i år, som ofta överstigit 300 personer.
JESPER LINDBLOM PAJBACKA LOCKAR. Stefan Strömborg är väldigt nöjd med publiksiff­rorna i år, som ofta överstigit 300 personer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland