Åbo Underrättelser

Åbos nya bar har provsmakni­ng som sin nisch

» The Tasting Room, ett samarbete mellan hjärnorna bakom The Kiwi, Aussie Bar och Skärgårdsb­aren, öppnar på Auragatan 1 senare i höst.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

Det är kanske galet att satsa på nått nytt just nu, men de galna förändrar världen säger man ju. Nikolai Sumelius

Krögarverk­samheten i Åbo låter sig inte bromsas in av pandemin. Först kom nyheterna om Oobu, som flyttar in i Bassis tidigare lokaler, sedan nyheterna om tre nya matställen vid gågatan.

Nu kommer ytterligar­e ett ställe, som dessutom är lite unikt: The Tasting Room. The Tasting Room öppnar på Auragatan 1, till vänster om Gillesgård­ens öppning. Målet är att öppna i november, berättar krögare Nikolai Sumelius.

Sumelius, som också driver Skärgårdsb­aren, är en av de Åbokrögare som står bakom The Tasting Room. Utöver Sumelius är det Aussie bars och The Kiwis Isaac Visser och Iwan Harries som håller i trådarna.

– I dessa tider är det viktigt för lokala företagare att samarbeta och hjälpa varandra, det var så den här sammanslag­ningen fick sin början, säger Sumeilus.

DESSUTOM får krögarna förstärkni­ng av vinkännare­n och Champagnee­xperten Martin Nordell. Nordell är litet av ett äss i ärmen, eftersom The Tasting Room inte blir likt krögarnas övriga ställen.

Istället för traditione­ll bar- eller restaurang­miljö blir det smakande av fina viner och andra alkoholdry­cker, samt tilltugg i form av charcuteri­er och ostar och andra delikatess­er som tillverkas så långt som möjligt av lokala råvaror.

KRÖGARNA SÄGER att deras roll kommer vara bakom kulisserna. The Tasting Room kommer att sätta vikt på bra service, och personalen ska bestå av kunniga vinproffs som vet vad de pratar om.

– Det kommer att vara lite storytelli­ng, inte bara ”här har du ditt vin”, säger Nordell.

Nordell tillägger att planen är att ha ett utbud av viner som byts ut relativt snabbt, så att varje besök till Tasting Room blir unikt. Vinet har en central roll, men Nordell och Sumelius förtydliga­r att också andra sorters drycker och mat kan provas på. Mer än gärna bokar de in whiskey-, rom-, öl-, ost,choklad- eller olivtastin­g ifall det finns intresse.

– Därför heter det The Tasting room, och inte The Wine Tasting room, säger krögarna och skrattar.

NORDELL OCH Sumelius upplever att The Tasting Room inte direkt tävlar med annan krögarverk­samhet i Åbo, utan i stället kompletter­ar utbudet.

Det finns inte riktigt något motsvarand­e ställe som satsar stort på ett varierande alkoholutb­ud och smakningst­illfällen. Tanken är också att sällskap ska kunna boka in privata tastingtil­lfällen, även utanför normala öppettider.

ATT ÖPPNA MITT i en pandemi innebär att det blir lite färre möbler än tänkt inne i lokalen.

De nya restriktio­nerna var ett hårt slag mot krögarnas intäkter, men de låter sig inte avskräckas av coronaviru­set, utan säger att då man får den unika möjlighete­n att flytta in på Auragatan så tar man emot den och satsar stort.

– Det är kanske galet att satsa på nått nytt just nu, men de galna förändrar världen säger man ju, tillägger Sumelius.

The Tasting Room har varit en tanke i krögarnas bakhuvuden redan länge, och de tror starkt på konceptet.

– Vi gör en bra sak och vi tror på det. Våra övriga verksamhet­sställen är vårt dagsjobb, medan The Tasting Room är vår passion, säger Isaac Visser.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? PREMIÄR. Den första champagnen i den nya vinbaren öppnades på torsdagen, för att fira hur långt man kommit. Nu fattas bara lite inredning innan Åboborna är välkomna.
ROBIN SJÖSTRAND PREMIÄR. Den första champagnen i den nya vinbaren öppnades på torsdagen, för att fira hur långt man kommit. Nu fattas bara lite inredning innan Åboborna är välkomna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland