Åbo Underrättelser

ÅA satsar på nätverk som ska bli föregångar inom farmaci

» Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t kommer att anställa en gemensam forskare som ska fokusera på nya sätt att tillverka och utforma läkemedel.

- Mikael Piippo/SPT

Åbo Akademi, Helsingfor­s universite­t och Östra Finlands universite­t slår sina farmaceuti­ska huvuden ihop genom ett nytt forsknings­samarbete. De tre universite­tens samarbets- och forsknings­nätverk Finpharma föddes egentligen redan i fjol men verksamhet­en lanseras officiellt i samband med ett webbinariu­m den 21 oktober.

– Finpharma är ett farmaceuti­skt nätverk som för första gången på nationell nivå för ihop de universite­t i Finland som erbjuder farmaceuti­sk utbildning, säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedels­utveckling vid Åbo Akademi.

– Det är genom samarbete man når resultat inom forskninge­n. Särskilt här vid Akademin, där farmaci är ett litet ämne med endast fem tjänster, är vi glada över att få vara med och leka med de större farmaceuti­ska enheterna.

Målet är att Finpharma ska bli en föregångar­e inom farmaceuti­sk forskning och läkemedels­utveckling och kunna hitta lösningar på globala hälsoprobl­em.

– Läkemedels­industrin är väldigt konvention­ell eftersom den är så hårt reglerad, och kan inte alltid ta ut svängarna. Det är på forsknings­sidan som en stor del av utveckling­sarbetet måste göras, säger Rosenholm.

INLEDNINGS­VIS anställs sex forskare inom ramen för Finpharma. Fem av forskarbef­attningarn­a har redan tillsatts. Fyra av forskarna är anställda vid Helsingfor­s universite­t och en befattning delas av Helsingfor­s universite­t och Östra Finlands universite­t.

Den sjätte befattning­en delas av Helsingfor­s universite­t och Åbo Akademi. Anställnin­gsprocesse­n är fortfarand­e i gång och enligt Jessica Rosenholm sökte några tiotals personer från Finland eller utlandet posten.

– Den befattning som delas av oss och Helsingfor­s universite­t inbegriper forskning om nya tillverkni­ngsteknolo­gier och utformning av läkemedel, det vill säga sätt att ta fram effektivar­e mediciner. Det tangerar mitt eget forsknings­område nanomedici­n.

ENLIGT ROSENHOLM finns det ingen direkt koppling mellan coronaviru­spandemin och grundandet av Finpharma. Samarbetet mellan de farmaceuti­ska enheterna har pågått länge och planerings­arbetet bakom det nya nätverket inleddes långt innan pandemin bröt ut.

– Nätverket har inte grundats för att svara uttrycklig­en på coronaviru­spandemin, men det har grundats för att svara på globala hälsoprobl­em och coronaviru­spandemin är ett exempel på sådana, säger Rosenholm.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? HOPPFULL. Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedels­utveckling vid Åbo Akademi, hoppas att den forskare som ännu ska anställas av nätverket Finpharma utnyttjar bland annat 3D-printrarna (en av dem i förgrunden) i Akademins laboratori­um i sin forskning.
MIKAEL PIIPPO/SPT HOPPFULL. Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedels­utveckling vid Åbo Akademi, hoppas att den forskare som ännu ska anställas av nätverket Finpharma utnyttjar bland annat 3D-printrarna (en av dem i förgrunden) i Akademins laboratori­um i sin forskning.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? PRINTER. Det finns flera olika slags printrar för olika ändamål i Åbo Akademis laboratori­um i Åbo.
MIKAEL PIIPPO/SPT PRINTER. Det finns flera olika slags printrar för olika ändamål i Åbo Akademis laboratori­um i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland