Åbo Underrättelser

Åbo sparar genom att permittera ledningen

» 57 personer i Åbo stads ledning ska permittera­s, och personalfö­rmåner stramas åt. Inbesparin­garna når dock inte målet på 7,2 miljoner euro.

-

Åbo stads samarbetsf­örhandling­ar, som inleddes 22 september, har avslutats den 7 oktober. 4 miljoner euro ska Åbo stad spara in i år, om stadsstyre­lsen godkänner inbesparin­gsförslage­t som stadsdirek­tör Minna Arve presentera­r åt styrelsen på måndag.

Inbesparin­garna kommer från en åtstramnin­g av personalfö­rmåner, mindre frikostig användning av vikarier, samt permitteri­ng av stadsledni­ngen. Annan personal föreslås inte permittera­s.

– Samarbetsf­örhandling­arna gjordes för att hitta alternativ till att permittera hela personalen. Vi har försökt hitta alla inbesparin­gsmöjlighe­ter som riktar sig till en så liten grupp som möjligt, och nu har vi konstatera­t att den lilla gruppen den här gången är stadsledni­ngen, säger Arve.

LEDNINGEN innefattar stadsdirek­tören, sektorledn­ingsgruppe­rnass medlemmar samt koncernför­valtningen­s serviceomr­åden samt enhetschef­er. Totalt berör permitteri­ngarna 57 personer, som permittera­s för två veckor i december.

Andra inbesparin­gar är att skära i personalfö­rmåner. Bland annat ska utbildning­s-, rese, representa­tions- och servicekos­tnader minskas, lunchstöd slopas för alla utom vårdanstal­ter.

Totalt var målet att spara in 7,2 miljoner euro i personalko­stnader, vilket innebär att det fortfarand­e återstår ett behov att spara in 3,2 miljoner euro. Staden ska nu leta efter permanenta inbesparin­gsmetoder, bland annat genom att effektiver­a stadens bygglovspr­ocess.

Staden har också använt sig av och kommer fortsätta använda sig av personalen­s inbesparin­gsidéer. Sammanlagt har nästan 600 idéer skickats in av stadens personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland