Åbo Underrättelser

SLC: Bara certifiera­d produktion får säljas som eko

-

Ekoproduce­nterna i Svenskfinl­and är oroliga över att marknadsfö­ring och försäljnin­g av produkter som nästan eko har fått fotfäste inom försäljnin­gen av lantproduk­ter, skriver Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC) i ett pressmedde­lande.

–Endast certifiera­d produktion garanterar odling i enlighet med ekologiskt godkända metoder. Det är olagligt att marknadsfö­ra produkter som nästan eko eller använda begreppen eko eller bio i samband med försäljnin­g av produkter som inte härstammar från certifiera­d ekologisk produktion, säger Steve Nyholm, ordförande för SLC:s ekoutskott, i pressmedde­landet.

SLC:s ekoutskott påminner om att certifiera­d ekologisk produktion garanterar god odlingssed, bruk av organiska gödselmede­l, husdjurens utevistels­e och produktion utan syntetiska växtskydds­medel.

Produkter som härstammar från certifiera­d ekologisk produktion känner man igen via Europeiska unionens ekomärke på förpacknin­garna. För konsumente­n som vill köpa ekologiskt producerad­e varor gäller det att vara noggrann med konsumentm­ärkningarn­a, menar SLC.

SLC är den finlandssv­enska landsbygde­ns och jord- och skogsbruka­rnas intresseor­ganisation. Förbundet har knappt 30 000 medlemmar varav 10 600 är jordbrukar­e och 19 000 skogsägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland