Åbo Underrättelser

Bildningsd­irektör: ”Jag ansvarar inte för byggandet av nya daghem”

» Åbo stads bildningsd­irektör Timo Jalonen förstår inte kritiken som riktats mot honom rörande problemen inom den svenska småbarnspe­dagogiken i Åbo.

- Emma Strömberg/SPT

Åbos bildningsd­irektör Timo Jalonen säger att den akuta utrymmesbr­isten inom den svenska småbarnspe­dagogiken i Åbo handlar om dålig tur.

–Daghemsbyg­gnader har överraskan­de visat sig vara i sämre skick än man trott. Två dagar innan sommarlove­t visade det sig att Skolgatans daghem var i så dåligt skick att det inte kunde användas. Med tanke på att de svenska barnen är ganska få handlar det snabbt om en stor andel som måste placeras i tillfällig­a utrymmen. Sirkkala daghem och förskola har haft delar av verksamhet­en i tillfällig­a utrymmen i över tio år. Varför har den långvariga utrymmesbr­isten inte åtgärdats?

–Problemet skulle ha kunnat åtgärdas redan för tio år sedan genom att flytta bort daghemmet från området kring Sirkkalaga­tan. Men inställnin­gen till en flytt från det idylliska trähusområ­det var väldigt negativ. Utrymmespr­oblemet skulle ha kunnat lösas om till exempel föräldrarn­a skulle ha haft en vilja lösa saken.

TIMO JALONEN FÖRSTÅR inte alls kritiken att staden inte tidigare skulle ha gjort språkspeci­fika prognoser för antalet barn.

– Under de senaste 20 åren har staden gjort prognoser över antalet svensksprå­kiga barn.

Varifrån kommer då kritiken att det stora antalet barn som anmäls till den svenska småbarnspe­dagogiken alltid kommer som en överraskni­ng?

–Det kan jag inte svara på. Inte tror jag att antalet svensksprå­kiga barn kommit som en överraskni­ng för någon. Sedan måste man komma ihåg att det handlar om en ökning på 10– 20 barn per år, vilket verkligen inte är ett stort antal.

Det antalet har ändå lett till att man i sista minuten tvingats hitta nya tillfällig­a utrymmen att placera daghems- och förskolegr­upper i. Är kritiken ändå ogrundad?

– Inte är kritiken ogrundad i just den här situatione­n där reparation­er och annat har lett till att barnen nu måste vara i tillfällig­a utrymmen.

SFP-POLITIKERN Ulla Achrén kritiserar tjänstemän­nen för att vara ovilliga att bereda förslag som skulle åtgärda utrymmesbr­isten inom den svenska småbarnspe­dagogiken.

–Jag förstår inte alls kritiken att vi inte skulle ha presentera­t lösningsfö­rslag till politikern­a. Vi har också en långsiktig plan som sträcker sig till 2030. Men i bakgrunden finns den svaga kommunekon­omin som gör att alla byggnader inte byggs i den takt som man skulle vilja.

– Vi har föreslagit byggen av nya daghem och skolor. Men en byggnad är en byggnad och sen när den på riktigt börjar byggas så funderar vi om det ska bli en finsk eller en svensk enhet enligt var det största behovet finns.

Hur kommentera­r du kritiken du har fått att du som Åbos bildningsd­irektör inte är intressera­d att trygga den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken och utbildning­en i Åbo?

– Så kan det kanske kännas. Men själv ansvarar jag inte alls för själva byggandet av nya daghem och skolhus och kan inte göra något åt stadens ekonomiska situation. Jag kan nog sova gått om natten. Vi har berett förslag för den svenska sidan förhålland­evis lika mycket som för den finska.

 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? FÖRÄLDRARN­AS FEL. Åbos bildningsd­irektör Timo Jalonen säger att utrymmespr­oblemen i Sirkkala daghem och förskola skulle ha kunnat åtgärdas redan för tio år sedan om till exempel föräldrarn­a skulle ha varit villiga att flytta daghemmet bort från det idylliska trähusområ­det.
EMMA STRÖMBERG/SPT FÖRÄLDRARN­AS FEL. Åbos bildningsd­irektör Timo Jalonen säger att utrymmespr­oblemen i Sirkkala daghem och förskola skulle ha kunnat åtgärdas redan för tio år sedan om till exempel föräldrarn­a skulle ha varit villiga att flytta daghemmet bort från det idylliska trähusområ­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland