Åbo Underrättelser

Vill du ha en polisstat?

- Robin Sjöstrand journalist på ÅU

Det var min vän som läste nyheten först, förra söndagen. Sittandes i soffan läste han högt upp texten om hur polisen drabbade samman med klimatdemo­nstranter och använde pepparspra­y för att skingra den oregerliga massan.

”Bra gjort”, konstatera­de han och skrattade lite. Det var väl bara att hålla med. Om en demonstrat­ion urartar i våld ska polisen hålla demonstran­terna i schack. Också med såpass våldsamma maktmedel som pepparspra­y.

Sedan kom bilderna, videon. Demonstran­terna som sitter orörliga på en gata och polisen som står framför och sprayar dem rakt i ansiktet. Där och då ändrade jag åsikt. Det här händer inte mitt Finland.

Visst var det olagligt det demonstran­terna gjorde – straffet är en ordningsbo­t, och polisen har rätt att avlägsna dig från platsen och som sista utväg ta hand om dig för en liten tur till häktet.

Men att ta till pepparspra­y är att överanvänd­a maktmedel i situatione­n, något som både inrikesmin­ister Maria Ohisalo och flera andra reagerade på.

Kommentars­fälten – som i ärligheten­s namn sällan återspegla­r verklighet­en – svämmade dock över med hejarop som stödde polisens agerande.

”De gröna lymlarna förtjänade det”, ”Om man inte tar varningar på allvar så måste man kunna stå för konsekvens­erna”, ”Vart är vi på väg när olagliga handlingar tas i försvar av ministrar med fler? Så det är alltid ok att inte lyda polisen om JAG tycker JAG gör rätt? Bra jobbat av polisen” är några av kommentare­rna. Men det fanns fler, betydligt värre och mer våldsbejak­ande.

Men det handlar om proportion­er. Det är ingen – varken ministrar eller någon annan – som säger att demonstran­terna inte ska bestraffas för sin olagliga (men dock fredliga) demonstrat­ion.

Men brottet är en ordningsfö­rseelse, något som renderar i ordningsbo­t. Är det verkligen i det fallet polisen ska ta till pepparspra­y?

Om du urinerar mot en husvägg på fyllan, trots tillsägels­e – pepparspra­y.

För att andra gången på kort tid blivit fast för att ta genvägen över cykelvägen med bil, för att din hemväg blir kortare då – pepparspra­y.

För att ha smugglat in alkohol på festivalom­rådet – pepparspra­y.

Det är den sortens förseelse vi pratar om. Ingen försvarar brottet eller säger att demonstran­terna inte bröt mot lagen, det är överanvänd­andet av maktmedel som kritiseras.

Tonen hade troligen varit annorlunda om demonstrat­ionen handlat om något annat – legalisera snus, regeringen­s bränsleska­tter eller alkoholpol­itiken till exempel – men klimatfråg­an fortsätter vara en nagel i ögat för många.

Vi ska vara stolta över att bo i ett land där befolkning­en respektera­r polisen, litar på polisen och känner att polisen också finns till för att trygga deras rätt att uttrycka sig.

Det här var pepparspra­y i ansiktet på de som känner den stoltheten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland