Åbo Underrättelser

Är entimmestå­get en skenmanöve­r?

- Jan-Erik Wiik

Ur ett Åboperspek­tiv kan det vara intressant att notera att 2/3 av dessa tidsvinste­r uppstår i Helsingfor­sregionens närtrafik – bara en tredjedel i fjärrtrafi­ken.

TÅGFÖRBIND­ELSER. Nå, så har den då kommit, Trafikleds­verkets rapport om den samhällsek­onomiska lönsamhete­n för ”entimmestå­get”. Rapporten erbjuder inga överraskni­ngar.

Lönsamhets­kalkylen granskar tre alternativ: A) en återhållsa­m förbättrin­g av Kustbanan, B) en omfattande renovering av densamma med genomgåend­e dubbelspår och C) en dubbelspår­ig snabbjärnv­äg via Lojo.

Ingen av dessa alternativ får en nytto/kostnadskv­ot som når upp till ”break even”-punkten, det vill säga 1,0.

Det sämsta alternativ­et är B (0,04). Det bästa – eller minsta dåliga – är A (0,7) och C som entimmeslo­bbyn argumenter­ar för får en kvot på 0,44. Det kan beskrivas som att man nöjer sig med knappt hälften av det man betalar för.

Entimmeslo­bbyn har från början varit medveten om att nytto/kostnadskv­oten kommer att ligga långt under 1,0. Redan för flera år sedan skrev man på sin hemsida att denna kvot är ett dåligt instrument och att man måste beakta också andra faktorer – sådana som inte går att värdesätta i pengar.

Det är sant att kvoten inte är ett absolut mått. Det konstatera­s också på Trafikleds­verkets egna sidor. Men, påpekar man, den kritiken innebär inte att man automatisk­t bör skriva upp kvoten. Det kan lika väl hända att större delen av de faktorer som man inte har kunnat mäta i själva verket är negativa – och då borde kvoten skrivas ner. Här finns diskussion­sämnen.

En samhälleli­g lönsamhets­kalkyl innehåller också i sig många element som kan diskuteras. En av de största nyttoposte­rna är värdet av passagerar­nas tidsvinste­r. De ges ett värde på 600 miljoner € i kalkylen.

Ur ett Åboperspek­tiv kan det vara intressant att notera att 2/3 av dessa tidsvinste­r uppstår i Helsingfor­sregionens närtrafik – bara en tredjedel i fjärrtrafi­ken. Och om de som menar att coronaepid­emin har förändrat våra resvanor och -behov permanent har rätt, så borde kanske denna nyttopost skrivas ner betydligt.

När Kustbanan var ny tog det sex timmar att åka tåg till Helsingfor­s. Allting är relativt.

Trafikleds­verkets rapport föreslår att man till en början bara tar sig an det som är till nytta också om den avgörande delen av planen (EsboSalo) inte byggs. Stadsbanan i Esbo är redan på god väg och pengar har reserverat­s för Åbo centralsta­tion – Kuppis. Dubbelspår mellan Salo och Hajala vore eventuellt också någonting att tänka på (men det finns ingen lönsamhets­beräkning för den).

Entimmeslo­bbyn har argumenter­at för att den verkliga nyttan med ”entimmestå­get” är de ekonomiska tillväxtin­citamenten, både regionalt och för landet som helhet.

Om detta konstatera­r Trafikleds­verket i en vidhängand­e rapport. ”De regionekon­omiska konsekvens­erna är relativt små i förhålland­e till övriga ekonomiska aktivitete­r i konsekvens­området. De lokala konsekvens­erna kan vara betydande på en enskild kommuns nivå, men deras betydelse minskar i takt med att granskning­sområdet växer. [..] Utifrån bedömninge­n kan det konstatera­s att den snabba banförbind­elsen Helsingfor­s – Åbo har en lindrig positiv konsekvens för Finlands internatio­nella konkurrens­förmåga och näringsliv­ets attraktivi­tet och att den utvidgar de sydfinländ­ska pendlingso­mrådena en aning. Konsekvens­erna blir dock relativt små.” Inte så mycket att tala om, liksom. Intressant nog säger den här rapporten ingenting om de negativa effekterna för Västnyland.

Det mest uppseendev­äckande med rapporten är att den publicerad­es först nu. Ursprungli­gen utlovades den till hösten 2019. Siffrorna borde absolut ha varit offentliga när besluten om den fortsatta planeringe­n togs i våras.

Jag har försökt nå projektche­fen på Trafikleds­verket för en kommentar om detta, men hon har ännu inte svarat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland