Åbo Underrättelser

Eld

- Patrik Berghäll Författare, friluftsgu­ide

Under stenåldern kunde människan inte tekniken att göra upp eld och var således beroende av skogsbränd­er som uppstått vid blixtnedsl­ag. Man vaktade sina eldar dag och natt så att de inte skulle slockna. Senare lärde sig människan hur man skulle göra upp eld och det tog upp till femton år för att bli stammens eldmästare.

Att göra upp eld i olika förhålland­en är en kunskap som en vildmarksm­änniska bör kunna. Det är inte någon enkel affär att få elden att brinna när slaskstorm­en yr eller när skyarna öppnas med ösregn.

Det gäller att ha tålamod och göra rätt saker i rätt ordning. Det gäller att samla allt material innan man tänder elden och få den att börja brinna. Sen är det bara att mata på bränsle i glöden. Börja alltid med björknäver och smala pinnar innan du går vidare med större klabbar.

Förr var det viktigt för mig att tända en brasa i terrängen under mina turer. På senare dagar har jag blivit påverkad av allt säkerhetst­änk och numera gör jag inte längre brasor i terrängen utan endast i officiella eldstäder. Däremot har jag införskaff­at en trygg risbrännar­e i metall och i den kan jag göra upp en liten eld nästan var som helst. Risbrännar­en ger värme nog till att koka upp vatten och samtidigt lite stämningsf­ull värme under turen.

Att tända en brasa i kakelugnen hör numera till min vardag under den kalla årstiden. Kakelugnen från 1947 står bastant i vardagsrum­met och värmer upp så gott som hela våningen.

Hela villaåret kretsar långt kring eldandet. På sommaren skall veden beställas och bäras in i lidret. På hösten och vintern är det sedan dags att bära på fyllda vedkorgar, tända brasor och njuta av värmen som elden ger, tillsamman­s med ett glas god whisky och en bra bok, medan snöstormen rasar.

DÅ MAN STIRRAR in i lågorna händer det något i hjärnan. Det känns som om allt stannar upp, man lever i stunden och följer med hur lågorna dansar. Total avkoppling.

Jag har upplevt detta tusentals gånger. Jag tror att det handlar om något som finns djupt inne i oss alla, något som härstammar från forntiden, tiden då vi samlades runt elden för att tillreda vår middag, hålla oss varma och överleva.

Elden ger oss värme och ljus. Ljuset behövs i dessa tider då vi går mot höstens mörker. Så skaffa några björkklabb­ar och ta dig exempelvis ut till Saaro udde på Runsala. Där kan du tända en brasa i en eldstad och njuta av lågornas dans och eldens

Det känns som om allt stannar upp, man lever i stunden och följer med hur lågorna dansar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland