Åbo Underrättelser

Saml föreslår misstroend­e mot Kiuru

- Emma Strömberg/SPT

Riksdagsle­damot Mia Laiho (Saml) föreslog misstroend­evotum mot social- och hälsovårds­minister Krista Kiuru på fredagen. Förslaget understödd­es av Kai Mykkänen som är ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp.

Regeringen­s direktiv om användning­en av munskydd är föremål för kritik. Mykkänen anklagar på en snabbt tillkallad presskonfe­rens Kiuru för att på våren ha ringaktat fördelarna med användning av munskydd.

På våren gav regeringen inte rekommenda­tioner om användning av munskydd. På torsdagens frågestund i riksdagen sade Sanna Marin att riktlinjen på våren delvis baserade sig på att det inte skulle ha funnits tillräckli­gt med munskydd för alla om regeringen skulle ha gått ut med en rekommenda­tion.

Mykkänen säger att de tar upp frågan nu och föreslår ett misstroend­evotum mot Kiuru eftersom det är väldigt viktigt att medborgarn­a kan lita på att ministrarn­a anger de korrekta orsakerna till olika coronabesl­ut.

Laiho motiverar misstroend­evotumet med att i ljuset av vad som skett kan finländarn­a inte lita på att den ansvariga ministern Kiuru gör beslut som baserar sig på den mest tillförlit­liga informatio­nen och i alla situatione­r ger de korrekta skälen till besluten.

Riksdagen röstar om förtroende­t för Kiuru på onsdag nästa vecka.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) skrev genast på Twitter att minister Kiuru åtnjuter hennes och regeringen­s förtroende.

–Regeringen har förlitat sig på de senaste myndighets­bedömninga­rna i bekämpning­en av epidemin. Så har vi agerat också i fråga om munskyddsr­ekommendat­ionerna. Kiuru har skött sitt uppdrag bra i en exceptione­llt svår situation, skriver Marin på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland