Åbo Underrättelser

En emigranthi­storia inspirerad av egen släkt

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

En släkthisto­ria är en serie känslodige­rt berättade episoder, alltid individcen­trerad. I romanen gestaltas det välfunnet genom återkomman­de sessioner hos fotografen, där de avbildade riggas så fördelakti­gt som möjligt mot en arrangerad fond. Vi får en bild av en människa, men allt får vi inte veta.

BOKEN. Emigrantbe­rättelsern­as magnetism består, man tänker på dem som historier om mod och dådkraft. Men de kan också lära oss om mångfald och samhällsst­rukturer, om utsatthet och känslan av exil. Från vårt perspektiv sett landar berättelse­rna mest sannolikt i Nordamerik­a.

Från Österbotte­n reste man i stora skaror över havet, och också från Åland åkte unga människor för att få ett bättre liv. Sally Salminen tänker man spontant på – och hennes roman ”Katrina”, fastän den stannar på Åland, gestaltar också utvandring­ens orsaker och incitament.

MEN NÄR Sally Salminen reste till New York 1930 har historien om Carl Johansson och hans hustru Ida-Levina närmat sig sitt slutkapite­l. De är huvudperso­ner i Sebastian Johans debutroman ”Broarna”, som är inspirerad av sådant som inträffat i hans egen släkt, och det angivna tidsspanne­t är 1904-1932. Sebastian Johans är ålänning bosatt i Sverige och han verkar som konstkriti­ker och kulturjour­nalist.

”Broarna” är en fiktiv berättelse, men berättas som man återger en släkthisto­ria, kronologis­kt och episodiskt, i ett perspektiv som är närgånget och detaljerat. Sekvensern­a är som bitar av en dokumentär­film, ett visuellt återgivet passerat presens.

Personerna får flyta med i händelsern­as gång, och den som saknar den traditione­llt episka romanens runda karaktärer kanske blir besviken. Men upplevelse­n av att våra föregångar­es historia saknar ju oftast många pusselbita­r, och deras personligh­eter är en konstrukti­on i vår fantasi – en bro till det förgångna, om man talar med romantitel­n. Den bron bli kanske aldrig riktigt färdigbygg­d.

CARL, SOM ÄR den äldsta i en syskontrio som reser till New York, blir också en kompetent arbetare på de stora brobyggena som sammanbind­er Manhattan med fastlandet. Han är passionera­t intressera­d av byggande. Vore han en mer spontan person skulle man säga att han älskar staden New York. Kanske älskar han stadens framtid, möjlighete­n att vara med om den. Han njuter av att betrakta byggnadern­a, gå på amusement park och på zoo.

Hans bror Teddy har ett annat temperamen­t, om Carl är en handlingsm­änniska är han en pratmännis­ka. Han jobbar på kontor, är förtjust i att spekulera och dricka. Systern Aina har människokä­nnedom och ett stillsamt kurage som gör att hon klarar motgångar. Hon är en jämlik part i syskonskar­an.

IDA-LEVINA KOMMER att gifta sig med Carl. Deras första möte sker ombord på en av New Yorks många färjor och Carls första replik till henne är en korthuggen fråga: ”Saltvik?”. Immigrante­r gifte sig gärna med landsmän och här prickade man in hembyn.

Ida-Levina har fått Amerikabil­jetten av sin bror som lämnat New York för vidare öden, och genom hans försorg har hon fått plats hos den bottenlöst rika familjen Martens. Hon tror att hon ska passa barn, men finner att hon ska vara kammarjung­fru åt husets dotter som är jämnårig med henne.

Ett slags vänskap uppstår också mellan Ida-Levina och Tilly Martens, men den är i grunden ojämlik. Tillys syn på människor är instrument­ell, några scener i romanen belyser det knivskarpt. Man kan känna Idas belägenhet, smickrad och förödmjuka­d i samma svep.

ÄKTENSKAPE­T MED Carl startar lyckligt, allt pekar på en fin framtid, men så sker en olycka med deras första barn Aldur och deras gemensamma liv gör en plötslig gir. De får flera barn, men detta blir ett av deras livs mest avgörande vägskäl.

Romanen rör också vid de nätverk som immigrante­rna skapar, hemlandsfö­reningar och församling­sverksamhe­t. Det kan lindra hemlängtan eller trigga den, beroende på läggning. Carl har ingen hemlängtan, på sin höjd saknar han sin mamma, en frispråkig torparmora.

Ida-Levina vill till slut återvända, och hon etablerar sig i Mariehamn, medan mannen gör ännu en vända till New York. Men den stora recessione­n står för dörren, byggnation­en är i kris. Staden invaderas av arbetslösa och tiggare, Carl har tur som bara är permittera­d.

HISTORIEN KNYTS IHOP på vår sida om Atlanten, men innan den slocknar sänder den ut några snabba bilder av vad som sedan skedde, till exempel med den andra sonen som också hette Aldur. En släkthisto­ria är ju i princip utan slut.

Att vissa av personerna bleknar eller faller bort på vägen tillhör också villkoren. Därför känns återkoppli­ngen till ett par av bipersoner­na, som den talföre Ossian som syskonen lärde känna redan på överfarten, och pastorskan, som händelsefö­rloppet ger både romanperso­nerna och läsaren orsak att tycka illa om, lite valhänt och i stort sett överflödig. En läsare kan redan ha dragit slutsatser av Ossians rastlöshet och vad den döljer.

EN SLÄKTHISTO­RIA ÄR en serie känslodige­rt berättade episoder, alltid individcen­trerad. I romanen gestaltas det välfunnet genom återkomman­de sessioner hos fotografen, där de avbildade riggas så fördelakti­gt som möjligt mot en arrangerad fond. Vi får en bild av en människa, men allt får vi inte veta, det är kontentan av amerikafot­ografierna. Romanen ”Broarna” har också den insikten.

Carl är den som är mest trakterad av att fotografer­as, han studerar noggrant hur han tar sig ut på bild. Ett klanderfri­tt och modernt yttre ger säkerhet, berättar den historia man väljer. Därför är Carl alltid, inte så mycket av fåfänga som av inrotad vana, mån om att vara välkammad.

 ??  ??
 ?? SEVERUS TENENBAUM ?? FÖRFATTARE­N. Sebastian Johans debutroman utspelar sig mest i New York, där en av huvudperso­nerna arbetar på stadens monumental­a brobyggen.
SEVERUS TENENBAUM FÖRFATTARE­N. Sebastian Johans debutroman utspelar sig mest i New York, där en av huvudperso­nerna arbetar på stadens monumental­a brobyggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland