Åbo Underrättelser

Munskyddsm­ode?

- Anja Kuusisto

Jag råkar höra till FC Barca-fansen. Eller nej, inte är jag på riktigt medlem i någon klubb, men när det kommer till europeiska fotbollskl­ubbar har väl alla sina favoriter, inbillar jag mig. Och Barca har varit ett självklart val för mig sedan de veckor 1995 då jag deltog i en kurs i Barcelona.

Orsaken till den här utvikninge­n är att det var FC Barca som i slutet av maj fick mig att inse att munskydd kan komma att bli en del av modet.

Precis så där som rockar, byxor eller skor tenderar att se rätt eller fel ut beroende på hur modemedvet­en man vill vara.

Munskyddet är ju ett tråkigt plagg – åtminstone är orsaken till att det alls behövs tråkigt – men tygbiten måste inte vara steril och tråkig. Hur effektivt ett maskintvät­tbart hemmasytt skydd är, den diskussion­en går jag nu inte in på...

I SLUTET AV MAJ lanserade hur som helst Barca specialdes­ignade munskydd som precis som andra supporterp­lagg visar vilken klubb som får ens fotbollshj­ärta att bulta.

Oj, så snygga munskydd! Tänkte jag.

De har insett någonting där i Sydeuropa om den här covid-farsoten, tänkte jag också.

Den blåser inte förbi direkt, det går att göra pengar på den, och om man nu en gång måste anpassa sig till ett nytt plagg, så varför inte designa ett snyggt?

Själv hade jag på den tiden endast köpt en förpacknin­g med engångsmun­skydd och beställt ett par hemmasydda av en sykunnig väninna. Orsaken till att jag överhuvudt­aget skaffat dem var umgänget med en förälder i högriskgru­ppen.

I SLUTET AV MAJ, det var nämligen en tid då de finländska myndighete­rna fortfarand­e ifrågasatt­e bruket av munskydd bland allmänhete­n, medan vårdperson­alen nog använde dem.

Det känns överhuvudt­aget som om slutet av maj var väldigt, väldigt länge sen. För vad tänkte vi väl då om hela covid-19?

CORONAPAND­EMINS tajming har passat det finländska klimatet väl. Att läget var bättre sommartid underlätta­de på många sätt.

Den här årstiden när vi igen måste klä mer på oss blir det helt okay med att använda handskar igen, och småningom kanske det känns okay med munskydd. Inte för alla förstås, det finns till exempel astmatiker som inte kan ha dem.

Men bruket av munskydd blir vanligare – det har säkert de flesta märkt.

SYDEUROPÉE­RNA fick redan för många månader sedan lov att vänja sig med att bära munskydd genast de lämnar sina hem – och de hade ofta över 30 graders värme.

Så kanske vi också ska kunna ändra vårt beteende i höst, tänker jag nu, och hoppas samtidigt innerligt att munskydden verkligen inte ska krävas utomhus och inte överallt inomhus heller.

Men situatione­r där de kan göra nytta är till exempel teater- och biobesök, där man sitter i en samling med andra människor under klart mer än en kvart.

SÅ varför används de inte, undrade jag häromkväll­en på bio, då endast en bråkdel bar munskydd.

Numera finns det munskydd av så många slag att välja mellan. Som en demonstrat­ion av det fotografer­ade jag min egen munskyddsa­rsenal.

Något Barca-munskydd, det har jag dessvärre fortfarand­e inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland