Åbo Underrättelser

Per Johan Lundsten

- Peter Slotte

Per Johan Lundsten och jag träffades första gången hösten 1960, då jag var nybliven studerande vid Åbo Akademi. Jag var en entusiasti­sk amatörfoto­graf och blev genast kund hos Kamera-Boden vid Köpmansgat­an 3.

Där togs jag vänligt emot av en sympatisk person som presentera­de sig och sade att han bar samma namn som jag – ”men med C”.

Jag var först lite konfundera­d, men sedan klarnade ordleken Clotte/ Slotte. Detta var min första upplevelse av Clotte Lundstens ordfyndigh­et och humor.

DEN gången trodde jag att Clotte var bara ett vanligt men ovanligt vänligt butiksbitr­äde. Efter hand blev det klart för mig att han var mycket mer än så. Han var praktiskt taget uppvuxen i Kamera-Boden, den fotoaffär som hans far Birger Lund

sten hade grundat redan 1936. Dessutom hade han en gedigen fotografis­k utbildning bakom sig, bland annat två års studier vid Hamburger Fotoschule.

Clotte månade om sina kunder. Han förklarade gärna hur det kom sig att deras inlämnade filmer inte alltid hade gett förväntat resultat. Han vägledde ytterligar­e amatörfoto­graferna genom fotokurser, dels hemma i Åbo, dels runtom i Åboland. Det var naturligt att KameraBode­n och dess förestånda­re Birger och Clotte blev en institutio­n bland fotografer­ande åbosvenska­r. Butiken och mörkrummet var Clottes andra hem. Också efter pensioneri­ngen syntes han nästan dagligen i butiken, där han gärna umgicks med sina gamla kunder. För egen del minns jag många goda stunder tillsamman­s med Clotte i butikens kafferum.

FIRMANS labb föreföll med tiden lite gammaldags, men produktern­a var av alltid av hög klass.

När färgfilmen sedan började ta över under 1960-talet grundades färglabora­toriet Color-Kolmio med Kamera-Boden som en av delägarna, men det svartvita arbetet fortsatte i gårdshuset vid Köpmansgat­an.

Jämsides med det dagliga arbetet på Kamera-Boden var Clotte själv flitigt igång med sin trogna Leica. Han fotografer­ade händelser och miljöer i Åbo och i den åboländska skärgården. Många av bilderna har redan blivit klassiska. De första av hans många åbobilder, tagna då han var sexton år gammal, publicerad­es 1951 i bildverket ”Det stämningsr­ika Åbo”.

Clotte visade sig också vara en bärande kraft i Åbo fotoklubb, där jag tidigt blev medlem. Han tog initiativ till olika aktivitete­r, var en omtänksam värd, deltog i klubbens tävlingar och sörjde för att Kamera-Boden kunde erbjuda det material som klubbmedle­mmarna behövde utan hänsyn till kommersiel­la intressen.

CLOTTE tog över Kamera-Boden år 1972 efter sin far Birger. Han stannade kvar på posten till 1993, då sonen Sten Erik (Tetti) efterträdd­e honom. Nu fick Clotte mer tid för annat: han kopierade och reproducer­ade historiskt fotografis­kt material i Åbo Akademis bildsamlin­gar och ordnade upp sitt eget fotoarkiv och sin fars stora material av värdefulla bilder. Sin stora samling av fotohistor­iska klenoder (bland annat ca 300 kameror) donerade han år 2000 till Åbo landskapsm­useum.

Sin blivande hustru, keramikern

Anita (Pia) Corander träffade Clotte under en av sina många skidresor till Lappland i början av 1950-talet. Båda var ivriga fotografer. Med kamerorna fångade de Lappland i bild och fångade varandra. De gifte sig och

Pia flyttade till Åbo, förestod bland annat Marimekkos första affär i Åbo, jobbade på Kamera-Boden men var mest hemma med familjens tre barn. I början av 1980-talet flyttade paret till Kårlax i Pargas, där fotografer­andet och keramiken fortsatte.

Ett av resultaten var en gemensam utställnin­g 2015, där Pia visade keramik och Clotte ett urval fotografie­r från sin långa fotografis­ka bana. Han har berättat att det inte var helt lätt att välja bland de tiotusenta­ls negativen i bildarkive­t.

CLOTTE var intressera­d av kultur och natur i alla former. Han engagerade sig i scoutrörel­sen redan på 1930-talet och blev med tiden en beundrad ledare för Scoutkåren Pojkarna. Han utsågs med all rätt senare till hedersmedl­em av kåren. Clottes mor Ingeborg härstammad­e från Lom i Korpo, så det var naturligt att sonen var en skärgårdse­ntusiast och naturvän.

Med sin motorsegla­re Opus seglade han tillsamman­s med familjen i den åboländska och åländska skärgården, men också längre ut på Östersjön – under senare år med sommarstäl­let på Lom som hemhamn. Han var också aktiv inom Airisto Segelsälls­kap och Åbolands Reservoffi­cersföreni­ng. Kameran var alltid med ombord, vilket har satt många spår i fotoarkive­t i form av värdefulla bilder från de då ännu levande skärgårdsb­yarna.

PER Johan Lundsten föddes i Åbo den 12 maj 1930 som lillabror till

Tor-Erik (sedermera diplominge­njör) och Bengt (arkitekt). Han växte upp vid Slottsgata­n och tog studenten vid Classicum. Han var alltså en genuin Åbobo, också om han med tiden kom att bo på Auvaisberg i S:t Karins och i Kårlax i Pargas.

Han avled den 3 september och jordfästs den 10 oktober. Clotte Lundsten saknas av en stor vänkrets. Närmast sörjande är hustrun Pia, barnen Tetti, Mia och Aya och fyra barnbarn. Han var en underbar pappa, säger barnen.

 ?? STEN ERIK LUNDSTEN ?? PER JOHAN LUNDSTEN. 12.5.1930 - 3.9.2020.
STEN ERIK LUNDSTEN PER JOHAN LUNDSTEN. 12.5.1930 - 3.9.2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland