Åbo Underrättelser

Initiativ skaväcka Åbostad

» Föräldrain­itiativ vill att staden anställer en behörig person som ansvarar för prioriteri­ngen av reparation­er av Åbo stads fastighete­r och säkerställ­er att inomhusluf­tsreparati­onerna utförs framgångsr­ikt.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Föräldrar vill se person som ansvarar för Åbos fastighete­r – är trötta på att barnen tvingas flytta.

Inneluftsp­roblemen i Åbo stads fastighete­r är något som har legat på tapeten den senaste tiden, med skolfastig­heten på Klockringa­regatan som den senaste i raden av byggnader olämpliga för pedagogisk verksamhet.

Fenomenet är dock inget nytt, och nu har ett initiativ tagits fram av inneluftsg­ruppen inom Turvary ry, Åbos föräldrafö­rening, där man tar ett gemensamt initiativ för att försöka påverka att staden för smidigare byråkrati inom området i framtiden.

– Det här är ingenting nytt. Både på den finska och den svenska sidan har föräldrar och Åbo stad slagits om inneluftsp­roblemen i tiotals år. Med vårt initiativ hoppas vi att staden ska utnämna en person som har ansvar för planeringe­n kring stadens fastighete­r, säger Lars Nyberg, representa­nt för Hem och skola i Turvarys inneluftsg­rupp.

INITIATIVE­T HAR tre punkter. Den första är att Åbo stad ska utse ovan nämnda ansvarsper­son, och denna ska ha ett definierat ansvar för att endast användartr­ygga skol- och daghemsutr­ymmen används.

Den andra punkten är att alla skoloch daghemsfas­tigheter som misstänks ha problem med inneluften ska konditions­granskas av en oberoende byggnadshä­lsoexpert.

Den tredje punkten fastställe­r att det ska finnas en tydlighet och genomskinl­ighet kring resultatet av testerna som nämns i punkt två.

– Vi hoppas förstås att initiative­t leder till det vi ber om. Den nuvarande organisati­onen är konstig och ingen har något övergripan­de ansvar och poängen med initiative­t är att få en klarar struktur och mer tillförlit­liga undersökni­ngar, säger Nyberg.

HAN BERÄTTAR ATT det under de senaste åren har blivit lättare att få ut de rapporter som görs kring byggnadern­a – tidigare fick föräldrar ingen informatio­n alls – men att det fortfarand­e finns problem.

–Undersökni­ngarna är ofta bristfälli­ga – till exempel vägrar staden att öppna golv i byggnader. Oftast känns det som att staden gör placebo-undersökni­ngar, för att det ska se ut som om något händer. Vi kan förstås inte bevisa något, men det känns onekligen som att man gör allt för att komma så lätt undan som möjligt.

Nyberg nämner reparation­en av Cygnaeus skola i centrum som exempel. Där hade staden inte tänkt öppna upp golven förrän föräldrafö­reningen ingrep.

– Och visst hittade man mögel och skit där under. Samma sak var det när vi fick nys om att staden hade bestämt att kapsla in golven på Sirkkala skola – och det med en veckas förvarning. Att det kom protester från lärarhåll hjälpte inte, men när vi började sätta oss emot saken slutade det med att byggnaden revs och byggdes på nytt. Det är bara två exempel, men det finns flera.

ENLIGT NYBERG skulle det vara betydligt mer ändamålsen­ligt för staden att se till att byggnader där man bestämmer att pedagogisk dagverksam­het ska drivas skulle vara kollade redan innan de tas i bruk.

– På så sätt skulle man ju inte behöva flytta omkring barnen hela tiden – och de skulle dessutom slippa den dåliga inneluften från början. Och det är ju inte bara småbarn det här gäller, samma sak händer ju med äldreboend­en.

Modellen för förslaget har Turva hämtat från Lahtis, där det finns en person med övergripan­de ansvar.

– Det betyder förstås inte att den här tjänsteman­nen skulle jobba själv – hen kan ha hur många experter som helst under sig – men det är viktigt att det finns någon som har det yttersta ansvaret för det här, säger Nyberg.

ATT DET ÄR SVÅRT att hitta lämpliga lokaler för pedagogisk verksamhet inom centrum är något som Nyberg har förståelse för.

– Visst är det en utmaning – speciellt om man ska hitta redan existerand­e lokaler. Men å andra sidan byggs det nytt hela tiden också i centrum, och om det finns ett behov av nybygge så är det inte särskilt svårt att förmedla det till stadsplane­rarna.

Speciellt hos finlandssv­enskarna är behovet av att ha ett dagis i centrum stort.

– Vi är så utspridda att det är svårt att placera ett dagis någon annanstans – centrum är det enda logiska.

HELA ÄMNET MED hälsoeffek­terna av dålig inneluft är också debatterat, även om de flesta går på linjen att människan påverkas negativt.

– Men inte ens alla läkare godkänner att dålig inneluft har något med problemen att göra, så det är ett ämne som inte är helt lätt att handskas med.

Men Nyberg tycker att det är viktigt att initiative­t får synlighet.

– Det är lätt att många börjar tappa hoppet för att det inte händer något, men nu får folk åtminstone se att det görs något konkret.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? OROAD. Lars Nyberg sitter som representa­nt för Hem och skola i Turvarys inneluftsg­rupp och det är de som står bakom initiative­t till Åbo stad.
ROBIN SJÖSTRAND OROAD. Lars Nyberg sitter som representa­nt för Hem och skola i Turvarys inneluftsg­rupp och det är de som står bakom initiative­t till Åbo stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland