Åbo Underrättelser

Krögare trorpå framtiden

» Flera nya restaurang­er och barer öppnar i Åbo under hösten, samtidigt som epidemiläg­et eskalerar och nya restriktio­ner införs.

- Emma Strömberg

Flera nya restaurang­er öppnar under hösten, samtidigt som epidemiläg­et eskalerar.

Det har mest varit dystra nyheter från restaurang­branschen sedan coronaepid­emin bröt ut. Men trots att vi fortfarand­e är mitt inne i epidemin vågar vissa restaurang­företag satsa och öppna nytt. I Åbo centrum öppnar åtminstone fem nya restaurang­er under hösten.

Det internatio­nella företaget Rekom Group finns bland dem som satsar och utvidgar i Åbo just nu. Företagets områdesche­f Mikki Lahtinen säger att företaget tänker långsiktig­t.

–Någon gång kommer epidemin att gå över och lokalen har väldigt bra läge nära Åbo salutorg sedan när det nya torget är färdigt, säger Lahtinen.

Rekom Group äger också Heidi’s Bier Bar som finns på Auragatan alldeles intill den nya baren. Heidi’s Bier Bar finns i ytterligar­e fyra städer i Finland, bland annat i Helsingfor­s. Rekom Group driver sammanlagt över 120 barer och nattklubba­r i Finland, Danmark och Norge. Lahtinen säger att de inte har några andra konkreta utvidgning­splaner i Finland än den nya baren i Åbo, men att de hela tiden spanar efter lämpliga lokaler i Helsingfor­s för att utvidga där.

TVÅANDRA restaurang­er och barer öppnar också på gågatan i Åbo under hösten. En av dem är den japanska ramen-restaurang­kedjan Momotoko, som i och med lanseringe­n i Åbo öppnar sin första restaurang utanför Helsingfor­sregionen.

–Innan coronaepid­emin hade vi bestämt att vi ska öppna vår nästa restaurang i Åbo. Förstås tvingades vi ta en funderare när epidemin bröt ut. Men vi måste fortsätta söka nya möjlighete­r och inte stoppa businessen, säger Curtis Pollard som är operativ chef och partner i restaurang­företaget.

Momotoko öppnade fyra nya restaurang­er i Helsingfor­sregionen förra året. Restaurang­en i Åbo öppnar den 31 oktober och blir företagets nionde. Ramen är en japansk soppa.

Ytterligar­e en restaurang ska öppna på gågatan i Åbo i Danske Banks gamla kontorslok­al, men vilken restaurang det är fråga om är ännu hemligt.

–Vi har inte kommit överens med hyresgäste­n om när restaurang­en offentligg­örs, men målsättnin­gen är att restaurang­en öppnar vid årsskiftet, säger Ville Vairinen på fastighets­bolaget Kauppatori­n Kiinteistö­t.

AURAGATAN närmare Aura å börjar mer och mer ta formen av en restaurang­gata. De befintliga restaurang­erna får sällskap av en ny bar och en ny restaurang bredvid varandra i Svenska Gårdens nyrenovera­de fastighet.

Den libanesisk­a vegetarisk­a restaurang­en Zeytuun har redan slagit upp dörrarna. Företaget driver redan två restaurang­er i Tammerfors.

– Vi ville börja med att utvidga i Åbo, Finlands restaurang­huvudstad. Vi är väldigt stolta över att kunna öppna på en så fin plats i Åbo, säger Juuso Siro som kom med i familjeför­etaget förra året med uppdraget att planera restaurang­företagets expansion.

Zeytuun hade redan hunnit sätta upp lappar i lokalens fönster om att en ny restaurang öppnar här innan coronaepid­emin bröt ut. Siro säger att restaurang­öppningen sköts framåt en aning på grund av coronaviru­set, men att de ändå behövde göra tidskrävan­de renovering­ar, så vårens restaurang­stängning påverkade inte restaurang­en.

–Visst måste man som företagare ta i beaktande vad som händer i samhället, men alla behöver ändå äta, säger Siro om att öppna en ny restaurang mitt under en pandemi.

Vi ville börja med att utvidga i Åbo, Finlands restaurang­huvudstad. Vi är väldigt stolta över att kunna öppna på en så fin plats i Åbo.

Juuso Siro, Zeytuun

BREDVID ZEYTUUN på Auragatan öppnar The Tasting Room i november. Bakom tastingbar­en står en grupp etablerade krögare i Åbo: de finlandssv­enska ägarna till Skärgårdsb­aren och krögarna bakom Aussie Bar och The Kiwi.

Vin- och champagnee­xperten Martin Nordell kom också med som delägare och han kommer att välja vinerna och utbilda personalen.

Nikolai Sumelius, som driver restaurang­en och nattklubbe­n Skärgårdsb­aren längre upp på Auragatan, säger att de vågar öppna en helt ny restaurang trots coronaepid­emin för att de är flera delägare som delar på de ekonomiska riskerna och att de tror starkt på sitt koncept.

–När vi fick med Martin Nordell som esset i ärmen kände vi att nu kör vi på och lade bud på lokalen, säger Sumelius.

Nordell är den första i Finland som innehar titeln Master of Champagne och har också blivit utnämnd till Champagner­iddare av l’Ordre des Coteaux de Champagne.

 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? NYTT PÅ AURAGATAN. Juuso Siro (till vänster) och William Shokor utvidgar från Tammerfors och öppnar den libanesisk­a restaurang­en Zeytuun i Åbo. – Vi ville börja expansione­n i restaurang­huvudstade­n Åbo. Nästa steg är Helsingfor­s, säger Siro.
EMMA STRÖMBERG/SPT NYTT PÅ AURAGATAN. Juuso Siro (till vänster) och William Shokor utvidgar från Tammerfors och öppnar den libanesisk­a restaurang­en Zeytuun i Åbo. – Vi ville börja expansione­n i restaurang­huvudstade­n Åbo. Nästa steg är Helsingfor­s, säger Siro.
 ??  ?? MERA MAT- OCH DRYCKESKUL­TUR. Vin- och champagnee­xperten Martin Nordell och krögarna Isaac Visser och Nikolai Sumelius hör till företagarg­ruppen som öppnar den nya baren The Tasting Room på Auragatan i Åbo centrum.
MERA MAT- OCH DRYCKESKUL­TUR. Vin- och champagnee­xperten Martin Nordell och krögarna Isaac Visser och Nikolai Sumelius hör till företagarg­ruppen som öppnar den nya baren The Tasting Room på Auragatan i Åbo centrum.
 ??  ?? EN PORTION MEZE. På den nyöppnade libanesisk­a restaurang­en Zeytuun serveras bland annat meze. Restaurang­företaget driver två restaurang­er i Tammerfors sedan tidigare.
EN PORTION MEZE. På den nyöppnade libanesisk­a restaurang­en Zeytuun serveras bland annat meze. Restaurang­företaget driver två restaurang­er i Tammerfors sedan tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland