Åbo Underrättelser

Professore­r: Tre veckors hård självdisci­plin mot coronan

» Två professore­r vädjar till finländarn­a att göra sitt yttersta för att hålla avstånd, bära munskydd då det inte är möjligt och sköta sin handhygien. På så vis kan Finland halvera antalet smittfall fram till mitten av november.

- Sofia Westerholm SPT

Kuren bygger inte på någon kärnfysik, utan vad det handlar om är sunt bondförnuf­t, säger Seppo Meri, professor i immunologi vid Helsingfor­s universite­t.

Så beskriver Meri den tre veckor långa period av intensiv självdisci­plin, som han själv har lyft fram i en intervju med Ilta-Sanomat, och som fick stor synlighet då president Sauli Niinistö på söndagen via Twitter refererade till Meris uttalanden och uppmanade finländarn­a att ta till sig dem.

Antalet nya coronafall i Finland har på sistone stigit i snabb takt. I början av augusti rapportera­des kring 10 nya fall per dag. Nu är siffrorna av annan rang; i söndags bekräftade­s 149 nya fall och på måndagen var det dagliga antalet 214.

Genom tre veckor av intensiv självdisci­plin och då alla finländare anammar tre grundtanka­r tror Meri att den dagliga smittsiffr­an i mitten av november kunde vara hälften av nuvarande.

MERIFÖRKLA­RAR vad den så kallade treveckors­kuren av självdisci­plin handlar om.

–Det är en enkel kur som har otrolig effekt då alla tar den. Den består av tre komponente­r. I första hand handlar det om att hålla avstånd till andra. Då det inte är möjligt bör man bära munskydd. Och som tredje och sista: en god handhygien.

Varför dessa tre komponente­r intensivt ska beaktas under just tre veckor beror på att coronaviru­set är ett virus som inte blir bestående i den smittades kropp.

–Det viktiga är att komma ihåg att coronaviru­set inte är en kronisk infektion. Man insjuknar och enligt nuvarande kunskap försvinner viruset ur kroppen inom två veckor. De tre veckorna är sedan uträknade med en säkerhetsm­arginal och med tanke på att alla nu smittade inte har insjuknat samtidigt, säger Meri.

Detsamma poängterar Antti Vaheri, läkare och professor emeritus i virologi.

–Coronaviru­set orsakar en akut virusinfek­tion, men försvinner sedan ur kroppen. Det är inte som exempelvis hepatit eller hiv, som blir beständiga i kroppen, säger han.

–Med andra ord är det en självklarh­et att om viruset i medeltal försvinner ur en smittads kropp inom en vecka, och alla i tre veckors tid ser till att viruset inte sprids mellan individer, så kan viruset utplånas ur samhället.

VAHERI SÄGER ATT en undersökni­ng gjorts i ett samhälle i Nederlände­rna. I en månads tid följdes de tre grundprinc­iperna om avstånd, munskydd och handhygien mycket strikt, och efter det var coronaviru­set borta.

Vad händer sedan i en så global värld som den vi i dag lever i?

–Självfalle­t kan viruset komma tillbaka till Finland igen från utlandet, men då gäller det att se till att testningen direkt på flygplatse­rna och i hamnarna fungerar och att hålla fast vid 10 dagars karantän för dem som rest in i landet, säger Meri.

Meri ser ändå fördelar med att Finland är ett relativt isolerat land, vilket också minskar risken för smittsprid­ning över nationsgrä­nserna.

REKOMMENDA­TIONERNA om avstånd och handhygien kom ändå redan i mars. I augusti fick Finland en rekommenda­tion om munskydd på platser där det är svårt att hålla säkerhetsa­vstånd till andra. Ändå stiger smittsiffr­orna i snabb takt.

Vad är då det nya nu jämfört med de redan existerand­e rekommenda­tionerna?

–I grund och botten ingenting, förutom att det krävs att alla verkligen tar till sig dem och lever enligt dem. Vi är i en god situation med tanke på att en stor del av finländarn­a gör det, men tyvärr inte alla, säger Meri.

Vaheri säger att speciellt de tvetydiga budskapen om munskydden­s nytta har lett till att många finländare har haft svårt att ta till sig rekommenda­tionen.

–I maj då myndighete­r offentligt uttalade att munskydd inte var till nytta tänkte jag genast att det är farligt att gå ut med sådan informatio­n. Varje läkare vet att munskydden är till nytta, säger Vaheri.

Under de senaste dagarna har diskussion­en om munskyddsr­ekommendat­ionerna blossat upp rejält, speciellt efter att opposition­en anklagat såväl regeringen som familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) för att i våras ha vilselett finländarn­a med falsk informatio­n.

Vaheri vill understryk­a att beskyllnin­gar nu inte förbättrar Finlands coronaläge på något vis.

–Det viktiga nu är att blicka framåt, att inse att vi nu har bevis för att munskydden är till nytta och framför allt att klä på sig skydden då man inte kan hålla avstånd till andra.

 ?? HENRI FORSS/SPT ?? VIKTIGT ATT GÖRA RÄTT. Då det inte går att hålla säkerhetsa­vstånd förespråka­r professore­r munskydd.
HENRI FORSS/SPT VIKTIGT ATT GÖRA RÄTT. Då det inte går att hålla säkerhetsa­vstånd förespråka­r professore­r munskydd.
 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? KAN VI MOTARBETA SMITTAN? Seppo Meri, professor i immunologi, säger att Finland nu skulle behöva en tre veckor lång period av intensiv självdisci­plin, där alla medborgare ser till att hålla avstånd, bära munskydd och sköta sin handhygien.
SOFIA WESTERHOLM/SPT KAN VI MOTARBETA SMITTAN? Seppo Meri, professor i immunologi, säger att Finland nu skulle behöva en tre veckor lång period av intensiv självdisci­plin, där alla medborgare ser till att hålla avstånd, bära munskydd och sköta sin handhygien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland