Åbo Underrättelser

Landslaget firade seger på Olympiasta­dion

» Robert Taylor gjorde första målet på fem år, superinhop­paren Fredrik Jensen säkrade segern.

- Tommi Willberg SPT

FOTBOLL. Finlands fotbollshe­rrar öppnade sitt mål- och segerkonto på nyrenovera­de Olympiasta­dion framför knappa 7 000 åskådare mot Bulgarien.

Segersiffr­orna i höstens tredje Nations League-match skrevs 2–0 (0– 0).

Senast Finland gjort mål på Olympiasta­dion var det genom Paulus Arajuuri som gjorde 1–1 i EM-kvalmatche­n mot Nordirland på exakt samma datum hösten 2015.

DENFÖRLÖSA­NDE fullträffe­n exakt fem år senare kom strax efter paus. Jere Uronens inlägg nådde Joel Pohjanpalo vars snygga nick gav Teemu Pukki ett jätteläge från närhåll.

Pukkis skott misslyckad­es kapitalt – det visade sig vara en lyckoträff. Det misslyckad­e skottet studsade till Robert Taylor som fick en tå på bollen. Taylors första landslagsm­ål var ett faktum.

– Vi skapade ett bra anfall, ”Teme” fick bollen och passade åt mig, säger Taylor leende i V Sports intervju.

– Det gällde bara att reagera snabbt och sätta in bollen, fortsätter Taylor.

Vi har ett fint lag och om jag förstod rätt så skrev vi lite historia då Finland aldrig tidigare vunnit över Bulgarien. Under förra landslagsf­önstret slog vi Irland för första gången och före det tog vi en historisk EM-plats. Hoppas det här laget fortsätter skriva historia.

Markku Kanerva, förbundska­pten

SPIKEN I kistan kom en kvart senare. Pohjanpalo byttes ut och Fredrik Jensen rusade ut på planen.

Två minuter senare gjorde superinhop­paren Jensen sitt andra mål i höstens Nations League-matcher.

Mot Irland nätade han genast i första minuten efter sitt inhopp. Snacka om en ”supersub”.

2–0 höll fram till slutsignal­en och segerfeste­n framför fansen kunde börja.

– Det var en perfekt kväll, mer kan man inte begära. Det var en viktig match att vinna framför hemmapubli­ken. Ett viktigt resultat för oss, säger Taylor.

FÖRBUNDSKA­PTEN Markku Kanerva passade också på att hylla fansen, stämningen och förstås sitt manskap som ryckte upp sig ordentligt efter risbastun i Gdansk i onsdags.

– Jag vill understryk­a fansens betydelse. Visst har vi saknat det här. Vi har ett fint lag och om jag förstod rätt så skrev vi lite historia då Finland aldrig tidigare vunnit över Bulgarien. Under förra landslagsf­önstret slog vi Irland för första gången och före det tog vi en historisk EM

FINLAND närmar sig gruppledar­en Wales som spelade 0–0 mot Irland.

Wales leder gruppen med sju insamlade poäng, Finland är tvåa på sex pinnar. Irland har två poäng, Bulgarien är jumbo med sin ena poäng.

Näst för Finland blir hemmamatch­en mot Irland på onsdag. Irlands lag är decimerat på grund av coronaexpo­nering och ett rött kort av James McClean.

– Vi hade tio nya spelare i startelvan och fick färska ben på planen. Nu får jag fundera vem jag ska matcha mot Irland. Speciellt på yttermittf­ältet är konkurrens­en hård. Det ger mig positiv huvudbry, säger Kanerva ruskade om sin startelva rejält jämfört med matchen mot Polen.

 ?? ÅU-FOTO ?? FINT RESULTAT. Fredrik Jensen hittade nätet igen i landslagsd­ressen.
ÅU-FOTO FINT RESULTAT. Fredrik Jensen hittade nätet igen i landslagsd­ressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland