Åbo Underrättelser

Piffens damer dubbelt tredje i stafettlig­an

» Det blev en tredje plats i dubbel bemärkelse för Pargas IF:S damer i orienterin­gens stafettlig­afinal Aleksis Kiven viesti.

- Ingela Mattsson

ORIENTERIN­G. Trion Alexandra Enlund, Yvonne Gunell och AmyNymalm steg i Ikalis för första gången i år upp på podium i en skogsorien­teringssta­fett då Piffen var tredje lag i mål.

I totalresul­tatet föll föreningen från en andra till tredje plats då vinnaren Tampereen Pyrintö med finalens dubbelpoän­g knappt steg förbi Piffen. Piffens damer är dock nöjda med slutresult­atet, framför allt då ligan har hållit bättre standard än tidigare, då även landslagsl­öparna har kunnat delta tack vare att de internatio­nella tävlingarn­a har inhiberats på grund av rådande omständigh­eter. Stafettlig­ans seger gick bland damerna klart till Uleåborgsl­aget SK Pohjantäht­i som på lördagen blev andra.

DÅ EN DEL av Aleksis Kivi stafetten orienterad­es i mörker blev det mer taktik med laguppstäl­lningen. Pohjantäht­i hade sitt hårdaste kort Marika Teini på startsträc­kan där hon drog upp en två minuters ledning. På andra etappen var det en annan landslagsl­öpares, Venla Harjus (Tampereen Pyrintö) tur att ta en två minuters ledning som höll tävlingen ut.

Piffen inledde bra med Alexandra Enlund som kom andra till växling, först i huvudklung­an. Från andra etappen växlade Yvonne Gunell som fjärde, fyra minuter från täten då skymningen började övergå till mörker.

– Jag bommade en och en halv minut i början i sandgropen, harmar sig Gunell, som försökte orientera säkert resten av banan.

BANORNA INNEHÖLL många ovana moment, som kontroller i halvt igenväxta sandgropar och på ”tomma” områden där det inte finns någonting att läsa från kartan. Framkomlig­heten varierade från snabb moterräng till tät och risig skog som framför allt på de mörka etapperna ger extra utmaningar.

Ankaret Amy Nymalm förde laget i mål på en klar tredje plats.

– Som nattorient­ering gick det helt bra. Fast jag gjorde kanske inte alltid de optimala vägvalen, analyserar Nymalm sitt lopp.

LAGLEDAREN SannaNymal­m summerar säsongen:

– Ifjol var damerna fjärde, så nu gick vi lite framåt. Första deltävling­en gick sämre, men sedan har prestation­erna varit jämna. Roligt att vi har haft fem orienterar­e med i stafettern­a, säger Nymalm och hänvisar förutom till kvällens trio även till Katja von Schoultz och Ida-Marie Cederberg.

I HERRKLASSE­N har Helsingin Suunnistaj­at och Tampereen Pyrintö dominerat säsongen och finaltävli­ngen avgjorde ordningsfö­ljden i ligan.

Piffen ställde upp med två lag. Tobias Henriksson kom i tätklungan till första växling och Fredric Portin lyfte laget på andra etappen till tredje. Oldbyslöpa­ren Mats Dahlén klarade som väntat inte hålla landstoppe­ns fart på ankareappe­n, men tappade redan kontakten till de andra då han hade problem i samma område som Gunell. Han förde laget i mål på en 16:e plats. Piffens andra herrlag Erik Haajanen, Simon Engström och Alex Virtala blev 40:e.

 ?? IDA-MARIE CEDERBERG ?? TREDJE I LIGAN. Idrottarna Alexandra Enlund, Yvonne Gunell, Amy Nymalm och lagledaren Sanna Nymalm tog firar tredje platsen på prispallen.
IDA-MARIE CEDERBERG TREDJE I LIGAN. Idrottarna Alexandra Enlund, Yvonne Gunell, Amy Nymalm och lagledaren Sanna Nymalm tog firar tredje platsen på prispallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland